Forum urbanizma u Sarajevu

Sarajevo forum_urbanizma

Sarajevo će od 6. do 9. septembra biti domaćin Prvog svjetskog foruma urbanizma, koji bi trebao postati tradicionalno dvogodišnje bijenale na kojem će se okupljati najznačajnija svjetska imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i teritorijalnog uređenja. 

Tim povodom, u četvrtak 12. aprila u prostorijama Gradske uprave Sarajeva, bit će održana pres-konferencija na kojoj će gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ambasador Francuske u BiH Roland Gilles i član Organizacionog odbora ovog projekta Almir Šahović predstaviti "Projekt Velikog Pariza", što je glavna tema foruma. 

Ovaj projekt koji je inicirao francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, i čiju je postavku u glavnom gradu Francuske do sada vidjelo više od 200.000 ljudi, tokom Sarajevskog foruma urbanista bit će prvi put izložen van Francuske, u prisustvu njegovih autora. 

 

U sklopu Prvog sarajevskog foruma urbanista održat će se 4 konferencije, čije će teme biti:
1. Ambicije Projekta Velikog Pariza
2. Odnos kulture i kulturnog naslijeđa – ekonomski interes
3. Izazovi modernog transporta u svjetskim metropolama
4. Metropole nakon Kyoto-a
uz učešće svjetskih priznatih imena urbanizma i arhitekture: Jean Nouvel, Richard Rogers, Christian de Portzampare (dobitnici Nagrade Pritzker – pandana Nobelove nagrade za arhitekturu), potom Roland Castro, Antoine Grumach, Michel Cantal-Dupart, i dr.. 
Očekuje se da Forumu prisustvuju i gradonačelnik Pariza Bertnard Delanoe, predsjednik Regiona Pariza, Pierre Huchon, gradonačelnici većine gradova Balkana, te članovi akademske zajednice, predstavnici političke vlasti, lokalnih zajednica i velikih kompanija iz BiH i svijeta.

Prvi sarajevski forum urbanista pratit će i veliki broj izuzetno značajnih manifestacija/događaja:

- Forumu će prethoditi 1. juna 2012. godine inauguracija Ulice Velikog Pariza u Sarajevu za što je izabrana Ulica Sime Milutinovića. U periodu od 01.06.-09.09.2012.g. objekti u ovoj ulici (kafići, radnje i sl.) poprimit će izgled nekih od najreprezentativnijih pariških objekata,

- izložba „Le Corbusier u očima fotografa“, posvećena jednom od najvećih arhitekata svih vremena Le Corbusieru, iz pariškog muzeja Arsenal, bit će prenesena u Sarajevo, te tako po prvi put postavljena u jugoistočnoj Evropi. (Le Corbusier je francuski arhitekt švicarskog porijekla, zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, njegova najznačajnija djela: palača Lige naroda u Ženevi, Sunčani grad u Marseju – stambeni blok za 3.600 stanovnika, a njegovo, svakako najpoznatije djelo je vila Savoye, sagrađena nedaleko od Pariza);

- revija filmova na temu „Pariz viđen očima kinematografa“

 


Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top