Javni poziv investitorima zainteresovanim za izgradnju podzemnih garaža

javna garaza

Općina Centar Sarajevo raspisala je 22. aprila 2020. godine javni poziv za potencijalne privatne investitore, odnosno privatne kompanije, da pismom namjere iskažu interes da svojim finansijskim sredstvima učestvuju u realizaciji projekata izgradnje javnih podzemnih garaža na području općine Centar Sarajevo, a na zemljištu čiji je vlasnik Općina.

U tom smislu, a u skladu s regulacionim planovima koje je donijelo Općinsko vijeće, Općina intenzivno priprema projektnu dokumentaciju, te će sukcesivno, nakon kompletiranja potrebne dokumentacije, objavljivati javni natječaj za izbor najpovoljnijeg partnera za izgradnju svake javne podzemne garaže pojedinačno.

Cilj realizacije ovih projekata je, prije svega, da se u značajnoj mjeri riješi ogroman problem nedostatka javnih parking mjesta na području općine, gdje je koncentracija najvećeg broja institucija i organizacija iz svih oblasti rada sa više od 40.000 uposlenih osoba.

Važno je naglasiti da Općina Centar, u okviru različitih mjera na obnovi i dinamiziranju privrednih aktivnosti nakon prestanka stanja nesreće izazvane pandemijom koronavirusa i na ovaj način želi podstaknuti investicije u oblasti građevinarstva kao jednoj od najznačajnijih privrednih grana i pokretača ukupnog ekonomskog razvoja.

Općina očekuje da će se zainteresirani investitori, u pismu namjere, izjasniti da li žele isključivo svojim sredstvima u cijelosti finansirati izgradnju javnih podzemnih garaža ili zajedničkim ulaganjem sa Općinom po nekom od modela javno-privatnog partnerstva.

U bilo kojem aranžmanu Općina Centar Sarajevo ostaje vlasnik zemljišta na kojem će se graditi javne podzemne garaže, a investitor će po osnovu ulaganja dugoročno koristiti izgrađeni objekat na komercijalnoj osnovi, kako bi s poslovnog aspekta valorizirao svoja finansijska ulaganja, izvršio povrat uloženih sredstava i ostvario profit.

U svom pismu namjere neophodno je da zainteresirani investitori naglase za koji model izgradnje su zainteresirani:

a) Isključivo svojim sredstvima (npr. „pravo građenja“) ili

b) Putem javnog privatnog partnerstva

Iskazivanje interesa u okviru pisma namjere ne obavezuje niti Općinu niti potencijalne privatne partnere i ne predstavlja preduslov za učešće zainteresiranih partnera u daljnjim postupcima izbora privatnog partnera. Međutim, iskazivanjem interesa potencijalni privatni partneri mogu bitno uticati na daljnji razvoj i realizaciju ovog projekta.

Uz pismo namjere, obaveza je zainteresiranih investitora da dostave osnovne podatke o svojoj pravnoj i poslovnoj legitimiranosti.

U toku trajanja ovog javnog poziva svim potencijalnim privatnim partnerima bit će dostupan uvid u plansku dokumentaciju sa lokacijama planiranih za izgradnju javnih podzemnih garaža (Merhemića trg – Ciglane; Husrefa Redžića – Ciglane; Trg dr. Nijaza Durakovića – Hastahana), putem web stranice Općine Centar Sarajevo: www.centar.ba i neposredno u Službi za investicije, planiranje i komunalni razvoj.

Za sve dodatne informacije i neophodna objašnjenja odgovoran je ispred Općine Haris Sijarić (email: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.).

Javni poziv će nakon produženja roka biti otvoren do 15. augusta 2020. godine.

Prijave, odnosno pisma namjere, dostavljaju se preporučeno putem pošte, elektronskim putem e-mail adrese Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili neposredno putem protokola Općine Centar Sarajevo.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top