Urbana transformacija Radićeve ulice

urban lab radicevaU okviru manifestacije „Festival u Centru“, pod pokroviteljstvom UNDP-a i Asocijacije arhitekata u BiH biće realizovan projekat „Urban Lab Radićeva“.

Tokom naredna dva dana u Radićevoj ulici je planirano održavanje prezentacije i radionica otvorenog tipa na temu malih urbanih transformacija. Prva radionica biće održana u utorak 17. augusta sa početkom u 18 i 30 sati. Svoje predavanje će na radionici održati afirmirani stručnjaci iz oblasti urbanih transformacija, kao što su Dan Hill, direktor odjela strateškog dizajna pri švedskoj agenciji za inovacije „Vinnova“ i Emir Salkić, osnivač Arhitektonskog studija „Normal arhitektura“.

Svi građani koji imaju želju da se educiraju, ali i učestvuju u osmišljavanju javnih prostora u Općini Centar mogu da se pridruže ovim aktivnostima. Također je u okviru pomenutog projekta u pasažu Radićeve ulice postavljen pano na kojem posjetioci „Festivala u Centru“ mogu napisati svoje ideje kako oni vide u budućnosti Radićevu ulicu, kao pješačko-parkovsku zonu.

Kako je naveo organizator ovog događanja građani mogu tražiti predložiti više zelenila, novo popločavanje, drugačiju rasvjetu, prostor za rekreaciju i igru, prostor za umjetnost…

Projekat „Urban Lab Radićeva“ je zasnovan na konceptu predstavljenom u knjizi „Urban Rooms Of Sarajevo“ autorica Nermine Zagore i Dine Šamić sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovaj projekat je također podržao i Grad Sarajevo.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top