Daniel Libeskind - The Villa

Većina arhitekata karijeru započne projektovanjem stambenih objekata, i kruniše je projektovanjem muzeja. Kod Daniela Libeskinda (1946-) je suprotno.

the_villa001

Daniel Libeskind-Muzeji savremene umjetnosti u Denveru i Torontu

Njegova je arhitektura originalna (smjele konstrukcije oštrih uglova, aluminijumske fasade sa velikim otvorima) bas kao i on sam (na ovogodišnjim hanoverskim danima arhitekture pojavio se kao brižljivi roditelj sa dosta upečatljivim predavanjem o obrazovanju budućih arhitekata, dok je Lisa Anne Couture - Asymptote Architecture - ponosno predstavljala njihov, svima dobro poznat, način projektovanja, a Eric Owen Moss glumio političara).
Ove godine je projektovao najskuplju montaznu kuću na svijetu, i konačno otvorio još jedan dijalog između stanovanja i potpuno novog shvatanja prostora.

the_villa002

The Villa (2009) - Eksterijer

The Villa je u svakom pogledu inovativna - predstavlja vrhunac savremenoog dizajna, napravljena od savremenih materijala, sa obnovljivim izvorima energije.
Sa pravom se može reći da je The Villa reprezent dekonstruktivizma u stambenoj arhitekturi.

the_villa003

The Villa (2009) - Eksterijer

Većini percipiranu kao kristal koji izranja iz zemlje, prelijepu cinčanu i aluminijumsku fasadu (očekivani nastavak Libeskindovog shvatanja arhitekture) iznenađujuće nosi drvena konstrukcija (veličanstveni povratak na jedan novi način shvaćenog drveta, kao materijala 21-og vijeka, sa maksimalnom toplinskom izolacijom (koeficijent prolaza toplote 0,11w/m2k).

the_villa004

The Villa (2009) - Sa gradilišta i tlocrt prve etaže

Arhitektura njegovih muzeja u Berlinu i Denveru, u mnogome se osjeća na ovom objektu.
Tretman nepravilnih volumena, velikih otvora i cinčanih fasadnih ploha, aluminijumske ograde na slobodnim površinama (daje fantastičan upad svjetla u spavaćoj sobi), profilisanog krovnog pokrivača (vješto osvijetljenog vertikalnom halogenom rasvjetom) još jednom prezentira svijetu umjetničku vrijednost dekonstruktivizma. Bas tako je i u minimalističkom enterijeru kako u „lezernijoj“ ,t ako i u Libeskindovoj ponudi njegove obrade.

the_villa005

The Villa (2009) - Enterijer u ležernijoj varijanti

Ako ćemo vjerovati proizvođaču, prednosti ove jedinstvene montažne kuće su mnogostruke. “Njemački proizvod“, koristi inovativne energetske izvore za grijanje, struju i vodu, solarne sisteme smještene u činčanoj fasadi, dok se kišnica sabrana sa krova koristi za zalijevanje vrta. I još puno inovativnosti - a vrijeme će pokazati šta je od toga tačno.

the_villa006

The Villa (2009) - Spavaća soba

Zbog visoke toplinske izolacije i obnovljivih energetskih izvora, The villa je okarakterizirana kao „low energy“ kuća, jer, navodno, ispunjava najstrožije standarde o održanju energije, kao sto je njemački Kfw40 code, koji zahtjeva potrošnju toplinske energije manju od 40kwh/m2a.
The villa se može napraviti na svakoj lokaciji širom svijeta. Cijena se, ovisno od lokacije, kreće od 2 do 3 miliona evra, što ce vjerovatno biti njen najveći nedostatak.

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top