Crnogorski Dani Orisa

crnogorski dani_orisaKotor APSS, nova cjelina Kotor Arta koja objedinjava Ljetnju školu arhitekture i Crnogorske dane ORIS-a, biće održan od 4. do 14. avgusta u zgradi starog Austrijskog zatvora.

Pod mentorstvom arhitekata iz Evrope, studenti će raditi na identifikaciji primjera, na kojima će kasnije intervenisati za prenamjenu i oživljavanje napuštenih objekata i lokaliteta. Program će početi uvodnim izlaganjem arhitektice Dijane Vučinić, programske direktorke Kotor APSS-a, a biće nastavljeno prvim u nizu predavanja koje će održati crnogorski arhitekta Branislav Gregović iz Studija Grad. Prvi dan će zatvoriti okrugli sto na temu Austrijskog zatvora, koji će voditi i o kome će govoriti izuzetan poznavalac kotorskog Starog grada, arheolog prof. Jovan Martinović.

Drugog dana programa predavanje će održati prof. Tadej Glažar sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Ljubljana i večernja diskusija na temu kulturne baštine, koju će voditi Lidija Ljesar, pomoćnica ministra kulture. Arhitektica Anđelka Badnjar otvoriće treći dan Škole, 7. avgusta će predavati njen hrvatski kolega Idis Turato, a zatim će biti otvorena izložba ORIS-a „Continuity of Modernity – fragmenti hrvatske arhitekture od moderne do 2010“.

Arhitekti Sonja Radović – Jelovac iz Studija Synthesis i Sem Majer iz MD Luštica Development, predstaviće svoja viđenja savremene arhitekture 8. avgusta, a dan kasnije će Lidija Dedović, pozorišna rediteljka i direktorica Zetskog doma prirediti performans – interaktivno predavanje „APSS Visit“. Stefan Meder, direktor škole arhitekture, dizajna i građevinarstva ciriškog Univerziteta primijenjenih umjetnosti najavljen je za 10. avgust, kada će književnici Andrej Nikolaidis i Srećko Horvat u večernjem terminu govoriti na temu „Bijeg u zatvor: Poetika vanrednog stanja“.

 

Za Crnogorske dane ORIS-a rezervisani su 13. i 14. avgust, a počeće događajemOpen Prison Night tokom koje će biti izloženi radovi studenata - polaznika Škole. U kotorskom Centru za kulturu 14. avgusta će biti održana ORIS konferencija, koja će ugostiti najveća imena savremene evropske arhitekture. Nakon što uvodnu riječ daju Dijana Vučinić i Andrija Rusan, predstaviće se Studio GradIdis Turato,Tadej GlažarStefan MajerSadar + VugaFransoa Roš.

Kotor APSS se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i UNESCO-a, a u organizaciji studijaDVARP i ORIS i udruženja REACT.

 

Više informacija na: Dani Orisa


(sa-c.net)Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top