Simpozijum: Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u arhitekturi i građevinarstvu

simpozijum energetska_efikasnostU organizaciji Xella BH, u srijedu 7. marta 2012. u Narodnom pozorištu Sarajevo održat će se međunarodni simpozij ”Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u građevinarstvu i arhitekturi”. Glavni inicijator i organizator ovog skupa, kompanija XELLA BH d.o.o iz Tuzle i njeni partneri CETEOR Sarajevo, Arhitektonski fakultet u Banjaluci, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis iz Sarajeva, RTRC iz Sarajeva, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Savez arhitekata Republike Srpske, imaju za cilj da informiraju stručnu javnost u Bosni i Hercegovini i regiji o novim trendovima u gradnji, ali i perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svjetlu standarda energetski efikasne i pasivne gradnje.

Najnovija međunarodna dostignuća i saznanja iz ove oblasti sa učesnicima simpozija podijelit će vrhunski međunarodni, regionalni i domaći stručnjaci. Pored stručnih predavanja o energetskoj efikasnosti u BiH, principima pasivne gradnje u Austriji i Češkoj, bioklimatskoj optimizaciji objekata, pa do problematike pri projektovanju objekata u BiH, vodit će se i zanimljive panel diskusije, koje će moderirati Vedran Mimica, arhitekta i direktor Berlage Instituta iz Roterdama.

Organizacijom ovog simpozija želimo skrenuti pažnju na važnost energetske efikasnosti, te nužnosti smanjenja potrošnje energije, istakao je Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Xella BH d.o.o. napominjući da u tom smislu u BiH postoji veliki potencijal. Razmjenom znanja i iskustva ovim simpozijem se želi dati potpora i pokazati učinkovitost u praksi, kako bi se stručnjaci iz BiH i regije dodatno pripremili za rekonstrukcije starih i projektovanje novih objekata u skladu sa standardima energetski učinkovite arhitekture tj. “pasivne gradnje”, zaključio je Begić. On je dodao da je krajnji cilj ovog simpozija da ukaže na apsolutnu neophodnost masovne uštede energije i pokaže da napori koji se ulažu u energetski efikasne zgrade moraju ići ruku pod ruku sa korištenjem proizvoda koji imaju reduciran uticaj na životnu okolinu, štede energiju, obezbjeđuju zdrav i ugodan životni i radni prostor.

Na simpoziju će učestvovati Johannes Kislinger iz Austrije, predsjedavajući Upravnog odbora IG Passivhaus Österreich, jedan od najvećih eksperata na polju energetske efikasnosti, Torsten Schoch iz Njemačke, član mnogobrojnih evropskih odbora za donošenje i usklađivanje normativa na polju energetske efikasnosti i direktor XELLA-e T&F, Petr Mareček, vodeći stručnjak za gradnju pasivnih kuća u Češkoj, Ranko Božović direktorEnPlus iz Beograda i savjetnik Rema Koolhassa i Normana Fostera, Damir Miljević, investitor gradnje prvog pasivnog poslovnog objekta u jugoistočnoj Evropi i drugi. Imena iz svijeta građevinarstva i arhitekture koja su potvrdila svoje učešće dokazuju da će Simpozij biti neizostavni događaj za stručnjake u građevinarstvu i arhitekturi, poručio je Begić.

 

Prijavu za učešće na međunarodnom simpozijumu možete popuniti OVDJE

 

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top