Dani otvorenih vrata Saburine kuće

saburina kuca sarajevo starigradOpština Stari Grad Sarajevo organizuje “Dane otvorenih vrata Saburine kuće”, od 13. - 17.augusta, od 09-16,00 sati. Zainteresovani građani moći će posjetiti Saburinu kuću (ulica Saburina br.6, MZ Sumbuluša) i upoznati se sa njenim nastankom i historijatom kroz obilazak kuće sa kustosom.

Posjetioci će biti u prilici upoznati se sa kulturom stanovanja tog perioda, vidjeti autentične begovske nošnje kako bi što vjerodostojnije prikazali običaje koji su se u kući nekada provodili, ali i druge predmete iz osmanskog perioda.

Ovaj projekat Opština Stari Grad pokreće kako bi građanima otvorila vrata Saburine kuće i predstavila im ovaj nacionalni spomenik.

Saburina kuća, nacionalni spomenik koji je izgrađen u 18. stoljeću kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom, zahvaljujući Općini Stari Grad je 2014. godine restauriran i ponovo otvoren.

U objektu se danas održavaju različiti prijemi, te se koristi za potrebe snimanja određenih programa (vjerskih, kulturnih, zabavnih i sl.), snimanja kataloga, editorijala, snimanje i obavljanje vjenčanja itd.

Svim građanima koji odluče u toku ovog mjeseca da se fotografišu ili vjenčaju u Saburinoj kući, Općina Stari Grad omogućit će popust za iznajmljivanje prostora od 50%. Uputstvo o iznajmljivanju Saburine kuće može se pročitati na općinskoj web stranici.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top