Dani arhitekture 2012 Grad(i)svijest - najava i program

dani arhitekture 2011a

Pozivamo Vas na Dane arhitekture 2012 koji će se održati od 10. do 13. maja 2012. godine u prostorima Art Kina Kriterion, Ars Aevi Depota i galerije Collegium Artisticum. Otvaranje je u četvrtak, 10. maja u 19.00 sati, Art Kino Kriterion.

Tema Dana arhitekture 2012 - Grad(i)svijest ima za cilj podstaći stručnu, ali i širu javnost na promišljanje današnjeg grada. 'Urbani Farmeri', 'Divlji grad', 'Socijalna održivost', 'Zeleni grad i mobilnost' neke su od tema kojima će arhitekti iz različitih dijelova svijeta predstaviti savremene procese, projekte i pristupe.

Ovogodišnji program je raznovrstan i po pitanju tematskih cjelina. U petak (11.05) Dane počinjemo sa predavanjima Edit Fikes, historičarke arhitekture iz Sjedinjenih Američkih Država koja će predstaviti “Studiju urbane umjetničke prakse, SFR Jugoslavija 1959-1981.”, zatim Mele Žujević , Envera Hadžiomerspahića, i Mensura Demira. Isti dan, u 18:30 sati u Collegium Artisticum preporučujemo Vam da posjetite izložbu ‘Eksplozija grada’ (Španija). Izložba predstavlja promjene nastale iz procesa razvoja gradova koje su pretrpili trinaest gradova u Španiji, Francuskoj, Italiji i Portugalu.

Subota (12.05) je predviđena za predavanja Ane Džokić & Marc Neelena (Holandija/Srbija), norveškog studija 3RW, Besnik Alia koji će predstaviti slučaj neformalnog razvoja u Albaniji te ubrzani razvoj poslije pada Berlinskog zida pa sve do danas. Tu je i Jan Brouwer iz Holandije, te Helen&Hard – respektabilni norveški arhitektonski biro sa sjedištem u Stavangeru i Oslu.

U 18.00 sati izložba 'Videodetektura' -Meeting Point. To je zložba grupe studenata III godine Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, sa predmeta Vizuelne komunikacije koji vodi gostujući profesor Bojan Hadžihalilović. Sa stečenim znanjem iz arhitekture i urbanizma, detektirali su prednosti i mane grada, te svoje viđenje dokumentovali u vidu kratkih video zapisa.
U 21.00 sati Otvoreno kino Metalac - Film '1395 dana bez crvene', 2011 - Šejla Kamerić u saradnji sa Anri Sala i Ari Benjamin Meyers (UK/BiH)

Posljednji dan , nedjelja (13.05.), Hans Venhuizen (Holandija) predstaviće radionicu 'The making of', zatim slijede predavanja: Peter Sagesser (Švicarska), Aleksandar Levi (BiH/ Israel) i Studio UP (Hrvatska)- mladi nagrađivani arhitekti iz Zagreba . U okviru ovog programa biće predstavljene i aktivnosti vezane za sprečavanje vizuelnog zagađenja Sarajeva , te panel diskusija 'Tick the City' na kojoj je moderator arhitekta Adnan Harambašić.

Koordinator Dana arhietekture 2012 je nevladina organizacija LIFT - prostorne inicijative, unutar mreže partnera u organizaciji (Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Asocijacija studenata arhitekture, Centar za savremenu umjetnost Sarajevo, Sarajevo Green Design).

Ovo predstavlja jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini. Dani arhitekture su do sada održani četiri puta, sa preko 30 različitih predavača iz 11 zemalja i popraćeni brojnim izložbama i projekcijama filmova. Prvi Dani arhitekture su organizovani 2008. godine od strane grupe studenata na čelu Asocijacije studenata arhitekture Sarajevo sa željom da upoznaju iskustva lokalnih arhitekata u praksi. 2009. godine Dani arhitekture su ugostili predavače sa drugih visokoškolskih ustanova koji su govorili o vezi arhitekture i ostalih umjetnosti. 2010. godine gosti su bili arhitekti i kritičari iz Hrvatske koji su predstavili svoje projekte i iskustva, od kojih su mnoga dobila i svjetska priznanja. U 2011. godini različite pristupe u arhitekturi predstavili su neki bosanskohercegovački arhitekati sa izgrađenim karijerama u inostranstvu, te nekoliko inostranih arhitekata.
Nadamo se velikom odazivu ne samo arhitekata i studenata arhitekture, nego i osoba iz bliskih struka, javnosti, građanstva i medija. Ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. (navesti ime i prezime, broj ulaznica)

PROGRAM


ČETVRTAK 10.05.2012.

19.00 Art Kino Kriterion
Otvaranje Dana arhitekture 2012
Organizatori Dana arhitekture i predstavnici Uprave grada Sarajeva
Izložba 'Tick the City' (BiH)

PETAK 11.05.2012.

14.30 Ars Aevi Art Depot
Edith Fikes (SAD) - 'Grad je naš prostor djelovanja'
Mela Žuljević (BiH) - '(Re)collecting Mostar - otvoreni arhiv grada'
Enver Hadžiomerspahić (BiH) - 'Umjetnost svijeta u Sarajevu'
Mensur Demir (BiH) - 'Graffiti/Street Art i vizualni kod grada'
18.30 Collegium Artisticum
Izložba ‘Eksplozija grada’ (Španija)

SUBOTA 12.05.2012.

11.00 Art Kino Kriterion
STEALTH.unlimited/Ana Džokić & Marc Neelen (Holandija/Srbija) - 'Napolje, u divljinu'
3RW (Norveška) - 'Urbani Farmeri'
Besnik Aliaj (Albanija) - 'Između energičnosti ljudi i vakuuma institucija!'
Jan Brouwer (Holandija) - 'Zeleni grad i mobilnost'
Helen&Hard/Reinhard Kropf (Norveška)
18.00 Meeting Point
Izložba 'Videodetektura' (BiH)
21.00 Otvoreno kino Metalac
Film '1395 dana bez crvene', 2011 - Šejla Kamerić u saradnji sa Anri Sala i Ari Benjamin Meyers (UK/BiH)

NEDJELJA 13.05.2012.

11.00 Art Kino Kriterion
Hans Venhuizen (Holandija) - Predstavljanje radionice 'The making of'
Peter Sagesser (Švicarska) - 'Socijalna održivost'
Aleksandar Levi (BiH/ Israel) - 'Vratiće se grad'
Studio UP (Hrvatska) - 'Flashbacks'
Panel diskusija 'Tick the City'
Moderator:
Adnan Harambašić (BiH/Norveška)

Više informacija na: http://www.daniarhitekture.ba/

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top