DANI ARHITEKTURE 2011

da2011_logo
SARAJEVO, 13.05. – 21.05.2011.

Asocijacija studenata arhitekture u Sarajevu po četvrti put organizuje Dane arhitekture. I ove godine u sklopu manifestacije su organizovana predavanja, izložbe i projekcije, koje će se održavati na različitim lokacijama u Sarajevu u periodu od 13.05. do 21.05.2011. godine. Osnovni cilj Dana arhitekture je upoznavanje sa radom predavača i predstavljanje najnovijih dostignuća na polju arhitekture široj publici, kao i jačanje obrazovnog sistema krozkomunikaciju sa vrhunskim svjetskim stručnjacima.

Sve je počelo sa nekolicinom mladih, budućih arhitekata, koji su zaključili da žele učiti na novi način. Asocijacija studenata arhitekture je hrabro stupila na sarajevsku scenu 2008. godine sa željom da organizuje manifestaciju kroz koju će bolje upoznati savremene trendove u svijetu arhitekture i sebi i ostalim posjetiocima predstaviti nove teme. Dani arhitekture 2008. godine su bili posvećeni bosansko-hercegovačkoj arhitekturi; 2009. godine je polje interesa prošireno na sve umjetnosti koje su u kontaktu sa arhitekturom.

Tema Dana arhitekture 2010. je bila recentna hrvatska arhitektura, na kojoj su predstavljeni hrvatski arhitekti, dobitnici svjetskih priznanja za svoj rad. Projekat je rastao zajedno sa interesovanjem studenata, profesora i arhitekata, tako da 2011. godine studenata arhitekture u Sarajevo dovodi mnoge značajne ličnosti svjetske arhitekture (Adnan Harambašić, Bernd Lederle, Bachir Moujaes, Željko Katalinić,Mladen Jadrić, Ademir Volić i dr.). Biće predstavljene izložbe prof.dr. Nedžada Kurte i prof. Amira Polića, studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, norveškog arhitektonskog biroa Jensen&Skodvin i dr. Svi događaji će se održavati u prostorijama Narodnog pozorišta i sali Burence na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Dani arhitekture nisu klasična manifestacija: za kompletan projekat, od ideje do realizacije su zaduženi studenti Arhitektonskog fakulteta, i uz svu ozbiljnost koju unose u svoj rad, to je ipak djelo mladih ljudi, nesputano, zabavno i edukativno. Ulaz na izložbe i predavanja je besplatan i otvoren svim zainteresovanim. Više podataka možete dobiti na zvaničnoj stranici Asocijacije studenata arhitekture Asocijacija studenata arhitekture


 

Top