Izvršeno prvo testiranje novog Stadler tramvaja na pruzi

stadler tramvaj vijecnica feb.2024Funkcionalnost novih Stadler tramvaja sa infrastrukturom i podešavanje sa informacionim sistem za putnike, koji podrazumijeva glasovne i tekstualne najave stanica ispitivala se preksinoć po prvi put na tramvajskoj pruzi u Sarajevu.

Do sada je veliki broj ispitivanja završen, uspješno je obavljena i testna vožnja unutar tramvajskog depoa, a u narednom periodu nastavit će se testiranje različitih komponenti tramvaja, kako unutar depoa, tako i na tramvajskoj pruzi.

Tramvaji su izrađeni po europskim standardima i normama. Dok traju ispitivanja i testiranja na tramvajima koji su stigli u Sarajevo, u Poljskoj jedan tramvaj, onaj koji je prvi i napravljen i koji je bio izložen na sajmu u Gdanjsku, prolazi homologaciju, tako da će svi tramvaji imati certifikat o homologaciji, baš poput tramvaja u državama Europske unije.

''Kada se završe sva ispitivanja, prilagođavanja i testiranja na jednom, taj sistem će biti prenesen na sve tramvaje i na taj način će više njih biti spremno za puštanje u saobraćaj.

Raduje me posvećenost svakom detalju, kako bi pored sigurnosti koju ćemo imati, imali i nove funkcionalnosti u niskopodnim tramvajima, koje smo odavno i zaslužili'', poručio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top