Aerodrom Tuzla: U toku pregovori sa dvije aviokompanije

05 aerodrom tuzla 3DMađarska niskobudžetna aviokompanija WizzAir 1. septembra je s Međunarodnog aerodroma Tuzla povukla jedan bazni avion, a najavili su kako će 12. septembra povući i drugi što će u praksi značiti kako će tuzlanski aerodrom za tu kompaniju biti stanica, a ne baza.

Direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević u razgovoru za Fenu ističe kako su u toku pregovori sa dvije aviokompanije koje bi mogle popuniti prazninu nastalu redukcijom letova kompanije WizzAir.

"Zamoljeni smo od aviokompanija sa kojim pregovaramo da ne otkrivamo o kome je riječ. Za nekih 15-ak dana očekujemo epilog, odnosno pozitivan ishod pregovora kako bi formirali zimski red letenja koji počinje 1. novembra. Cilj nam je da imamo jedan bazni avion", kaže Halilčević.

Još uvijek su u toku razgovori sa WizzAirom koji je ostvario dobre rezultate u proteklih desetak godina.

"Mislim da su njihovi problemi drugačije prirode, odnosno da im nedostaje članova posade i letjelica, te se odlučuju na redukciju letova. Ostavili su, tako da kažem, potentne linije sa MAT-a, ali ako povuku i drugi bazni avion onda smo za njih stanica, a ne baza", kaže Halilčević.

Podsjećanja radi, usvojen je jednogodišnji moratorij na naplatu takse od po 3 KM po putniku i u tom periodu će se vidjeti efekti takve odluke te da li će aerodromi u BiH uspjeti dogovoriti saradnju s niskobudžetnim aviokompanijama.

(Fena)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top