Štampanje stambene zgrade najbržim 3D građevinskim štampačem

stambena zgrada 3D print

Korištenje tehnika 3D štampe u građevinskoj industriji ne samo što omogućava bržu izgradnju objekata već i arhitektama daje određenu dozu uzbuđenja. Novi projekti su najavili izgradnju čak cijelih stambenih kompleksa uz pomoć 3D štampača. Nedavno je takođe objavljeno da se u Njemačkoj štampa prva kuća ovom metodom, a sada imamo slučaj i izgradnje trospratne stambene zgrade.

Kao što je i za spomenuti projekat prve 3D štampane kuće bila zadužena firma Peri specijalizovana za skele i oplate, tako će i ovaj projekat biti pod njenim vodstvom. Trospratna zgrada sa podrumom će se prostirati na 380m². U okviru nje će se nalaziti pet stanova, i to četiri za iznajmljivanje i jedan kao izložbeni koji će se pokazivati zainteresovanim potencijalnim klijentima.

Za ovaj poduhvat će se koristiti trenutno na tržištu najbrži 3D štampač za gradnju. U pitanju je Cobodov štampač BOD2 - modularan, dimenzija 12,5x15x7,5m. Brzina štampe je 100cm u sekundstambena zgrada 3D print visuali, što je ekvivalentno štampanju 10 tona betona na sat. Sam postupak gradnje sličan je ostalim koje koriste ovu tehniku. Štampač istiskuje cementnu smjesu iz mlaznice u slojevima, postupno gradeći svaki zid. Za postupak su potrebna dva operativna radnika i jedan koji će nagledati radove.

Tokom postupka izgradnje, štampač vodi računa o cijevima i priključcima za vodu i električnu energiju koji se postavljaju kasnije. Moguće je izvoditi radove i unutar prostora objekta i dok je štampanje u toku. To znači da se ugradnja cijevi i instalacija može vršiti tokom postupka gradnje. Radovi na spomenutom projektu su u toku i prvi sprat je već završen. Kompletiranje cijelog objekta se očekuje za 6 nedelja, plus vrijeme potrebno za dopunske radove. Kompanija Peri vodi radove za građevinsku kompaniju Michael Rupp Bauunternehmung.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top