Sljedeća generacija armiranog betona

sljedeca generacija armiranog betona

Beton je mješavina cementa, agregata poput šljunka i vode, ali se ponekad za ojačanje dodaju i čelična vlakna. Međutim, naučnici tvrde da bi nova vrsta betona ojačanog vlaknima uskoro mogla da posluži kao lakša i zelenija alternativa.

Eksperimentalni građevinski materijal razvio je doktorand Amir Hajiesmaeili, koji radi u Laboratoriji za održavanje i sigurnost konstrukcija u okviru EPFL istraživačkog instituta u Švajcarskoj.

Umjesto uobičajenih čeličnih vlakana, u beton su “ugrađena” vlakna od vrlo krutog polietilena. Ona ne samo da pružaju istu količinu potpore kao čelična vlakna, već takođe dobro prianjaju na cement.

Rezultat je prepolovljena količina potrebnog cementa, a razlika je u lako dostupnom krečnjaku. To je prilično značajno, jer je proizvodnja tradicionalnog Portland cementa glavni izvor emisije gasova koji stvara efekat staklene bašte. Zapravo, Hajiesmaeili tvrdi da proizvodnja njegovog betona visokoh performansi ojačanog vlaknima (UHPFRC) oslobađa 60 do 70 odsto manje CO2 u odnosu na uobičajene ekvivalente sa čeličnim vlaknima. Kao dodatni bonus, materijal je navodno i 10 odsto lakši.

U planu je da novi UHPFRC svoju prvu primjenu u stvarnom svijetu “doživi” sljedeće godine, kada će biti korišten za ojačanje mosta. Uz pomoć ovog materijala može se produžiti vijek trajanja starim konstrukcijama, rekao je Eugen Brühwiler, vodeći u Laboratoriji. Takođe je dodao da je ovo rješenje ujedno i finansijski ekološki prihvatljivije od rušenja i obnavljanja postojećih građevina poput mostova i istorijskih spomenika.

Za još ekološki prihatljiviji pristup, EPFL-ov beton se može upotrijebiti zajedno sa novom polimernom armaturom koja je razvijena na australijskom univerzitetu Deakin, a za proizvodnju je potrebna samo četvrtina energije koja je potrebna za standardne čelične armature.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top