Samoupravljivi kamioni

volvo kamioni samoupravljujuci

Volvoov program za samoupravljanje kamiona već je pokazao svoje prednosti i otvorio vrata nekim zanimljivim mogućnostima. Probne vožnje su urađene i testiran je kod poslova branja šećerne trske i sakupljanja smeća. Švedski proizvođač automobila je sada predvidio da istraži kako se robo-kamioni uklapaju u stvarna scenarija, nakon potpisivanja svog prvog komecijalnog ugovora sa norveškom kompanijom za resurse koja bi ovaj kamion koristila za odnošenje krečnjaka iz svog rudnika.

Ono što je zanimljivo vezano za ovaj dogovor jeste da je Brønnøy Kalk AS, norveški proizvođač kalcijum karbonata, kupovinom Volvo kamiona, zapravo kupio uslugu prevoza od početnog do krajnjeg odredišta. To znači da će spomenuta firma platiti Volvou svaku prevezenu tonu krečnjaka koja može da se isporuči pomoću ovih šest kamiona bez vozača.

Ruta kojom će se kamioni kretati je relativno kratka i pokriva samo 5km ali nije pravolinijska već iziskuje i skretanja. Prvo će se natovariti krečnjak na kamion u kopu rudnika, prije vožnje od 100m do ulaza u 3,5km dug tunel.

Nakon toga vozila moraju uključiti navigaciju kako bi se kretala po drugom tunelu od 800m prije nego što konačno istovare svoj teret na obali.

Volvo kamioni koji sami upravljaju koriste niz GPS, radarskih i LiDAR senzora kako bi se autonomno kretali u okruženju. Testiranje u kome su učestvovali supervizori završeno je u norveškom rudniku prije nego što su „ključevi predati“ računaru radi potpune autonomije.

„Uzbudljivo je doći do trenutka kada možemo da predstavimo autonomna rješenja", rekao je Sasko Cuklev, direktor Autonomous Solutions kompanije Volvo Trucks. „Radom u ograničenom području na unaprijed utvrđenoj ruti možemo da saznamo kako da se dobije najbolje rješenje i prilagodi specifičnim potrebama kupaca. To je sve u svrhu saradnje kako bi se razvila nova rješenja koja će omogućiti veću fleksibilnost i efikasnost kao i povećanu produktivnost."

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top