Roboti zidari postaju sve napredniji

roboti zidari ilustracija

Automatizacija postaje sastavni dio života, prisutna je skoro svuda, pa nije zaobišla ni građevinsku industriju. Iako se ova sve raširenija tehnologija često smatra obilježjem savremenog 21. vijeka, jedna tehnologija automatizovane gradnje datira još iz 1960-ih. Ova tehnologija podrazumijevala je učešće robota zidara u izvođenju građevinskih radova i dramatično se transformisala od svoje ograničene verzije prije više od 50 godina, do danas nove, tehnološki naprednije varijante.

Godine 2014, u arhivama je pronađen i postavljen snimak “Motor Masona”, mehaničkog zidara koji je navodno razvijen sredinom 1960-ih. Tvrdilo se da će postavljati opeke pet do deset puta brže od uobičajene metode i da će biti rješenje za nestašicu stambenog prostora. Robot je bio postavljen na šinu paralelnu sa zidom, duž koje je prvo stavljao malter i nakon toga brzo redao opeke. Nakon što je snimak 1967. godine emitovan u Velikoj Britaniji u redakciji British Pathé, “Motor Mason” je brzo "nestao" iz građevinarstva i iz javnosti.

Nakon toga, 2015. godine Construction Robotics predstavio je svog novog robota graditelja - “SAM100”. Kao i za “Motor Mason” tvrdilo se da povećava produktivnost tri do pet puta, a takođe su dati i odgovori vezani za sigurnost radne snage i poboljšanje planiranja poslova kao opravdanja za njegovo usvajanje. Iako se pojavio 50 godina nakon prvog modela, sličnosti su više nego očigledne.

“SAM100” je znatno napredniji od svog prethodnika u pogledu tehnoloških mogućnosti. Nije ograničen što se tiče pokretljivosti tj. paralelne šine koja je slabo opremljena za rukovanje pod uglovima ili drugim varijantama u procesu zidanja. “SAM100” uključuje ugrađen transporter, pokretnu robotsku ruku i betonsku pumpu koja se može isprogramirati za promjenu uzorka i izgleda opeke. Sadrži tehnologije praćenja podataka koje otkrivaju svakodnevna izvještavanja o učinku po pitanju produktivnosti i radnih mjesta, omogućujući zidarima da mijenjaju i unapređuju strategije izgradnje. Stoga, umjesto da zamjeni zidara, cilj mu je da pomogne u povećanju produktivnosti i smanjenju napora na radu.

Ubrzo nakon što je predstavljen “SAM100”, australijska firma Fastbrick Robotics lansirala je svoju automatizovanu mašinu za zidanje, nazvanu “Hadrian X”. “Hadrian X” je visoko-tehnološki napredan, s nekoliko karakteristika koje ga ipak razlikuju od savremenog. Mašinu karakterišu CAD modeliranje i tehnologije dinamičke stabilizacije, pa je naglasak ne samo na preciznijim konstrukcijama, već i na izgradnji nultog-otpada i smanjenju troškova. Pažnja je i dalje usmjerena na brzinu i sigurnost, omogućavajući zidarima da rade iz daljine, a istovremeno budu produktivniji.

Danas se roboti za zidanje povezuju sa CAD i tehnologijama za praćenje podataka, ali uz prisustvo ljudskog faktora, kako bi se izgradili produktivniji, sigurniji i održiviji građevinski objekti. Zbog razvoja ovih tehnologija, može se očekivati da će se zidanje i tehnologije automatizovane gradnje još više transformisati.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top