Robot graditelj demonstrira budućnost izgradnje

Japanski robot graditeljNovi video AIST-a (Japan's National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) pokazuje prototip robota koji je napravljen za rad na gradilištima u situacijama kada postoji nedostatak ljudske radne snage. Robot je nesumnjivo spor, ali izuzetno tačan, što ukazuje na to gdje i na kojim poslovima humanoidni roboti u budućnosti mogu zamijeniti ljude.

Demonstracija prototipa robota, nazvanog „HRP-5P“, prikazuje kako on podiže dio gipsane ploče i stavlja je na zid. Ovaj tip fleksibilnog humanoidnog robota dizajniran je tako da može da reprodukuje ljudske pokrete u komplikovanim građevinskim okruženjima.

Industrijska automatizacija brzo mijenja lice moderne masovne proizvodnje. Iako je veliki dio poslova koji se obavljaju na fabričkoj traci sve više i više robotizovan, ljudski radnici su i dalje često neophodni za mnoge zadatke. Sklapanje letjelica, na primjer, je jedna od oblasti koja se odupire robotizovanoj montaži koja je preuzela svijet proizvodnje automobila. To je zato što su ljudski radnici i dalje potrebni kako bi se pomjeriili „malo dalje“, odnosno „opružili“ kada je potrebno da se nešto dohvati i spoji u okviru različitih oblasti do kojih veći fiksni robotski sistemi jednostavno ne mogu da dosegnu.

Izgradnja na licu mjesta je još jedno polje koje se na sličan način oduprlo lakoj robotskoj automatizaciji, pri čemu se ljudski rad još uvek najviše oslanja na izgradnju objekata na licu mesta. Automatizovani roboti za postavljanje opeka i masivni robotski 3D štampači sigurno nude interesantne mogućnosti za budućnost gradnje. Međutim, i dalje su na kraju potrebni ljudi kako bi sve to sjedinili.

Ovo novo japansko istraživanje nije u velikoj meri fokusirano na uklanjanje potrebe za ljudskim radnicima, već je umesto toga nastojalo da se bavi problemom jedinstvenim za ostrvo na kome se nalazi. Najavljujući novog robota, istraživači su napisali: „Uz smanjenje nataliteta i starenje stanovništva, očekuje se da će mnoge industrije, kao što je građevinska industrija, u budućnosti pasti u ozbiljne probleme zbog nestašice radne snage, pa je shodno tome hitno potrebno riješiti ovaj problem vezan za robotiku.“

„HRP-5P“ nije ni na koji način najnapredniji robot koji smo videli (Atlas humanoidni robot firme Boston Dynamics vjerovatno pokazuje veći dinamički opseg). Međutim, direktnim projektovanjem robota koji mogu da izvrše teške fizičke poslove koristeći slične pokrete koje ima čovjek, AIST ukazuje na budućnost gde roboti mogu da preuzmu „detaljnije i zahtjevnije“ građevinske poslove.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top