Rio de Janeiro svjetska prijestonica arhitekture 2020.

rio de janeiro 1

UNESCO je proglasio Rio de Žaneiro u Brazilu svjetskom prijestonicom arhitekture za 2020. godinu. U skladu sa nedavnim UNESCO-vim sporazumom o partnerstvu sa UIA-om, Rio de Žaneiro će biti domaćin Svetskog kongresa UIA. Svetska prijestonica arhitekture ima tendenciju da postane i prijestonica međunarodnog foruma za debate o gorućim globalnim izazovima vezanim za kulturu, kulturno naslijeđe, urbano planiranje i arhitekturu.

Pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESCO Ernest Oton, Thomas Vonier, predsednik Međunarodne unije arhitekata (UIA) i Verena Vicentini Andreatta, gradski sekretar za urbanizam, objavili su prošle nedjelje da će Rio de Žaneiro biti svjetska prijestonica arhitekture.

„Inicijativa „World Capital of Architecture“ naglašava zajedničku predanost UNESCO-a i UIAe da sačuvaju arhitektonsko naslijeđe u urbanom kontekstu“, rekao je Ernesto Ottone R. „Kroz širinu i kvalitet svojih aktivnosti, svjetska prijestonica arhitekture će pokazati ključnu ulogu arhitekture i kulture u održivom urbanom razvoju.“

Kao prva svjetska prijestonica arhitekture, Rio de Žaneiro će održati niz događaja na temu „All the worlds. Just one world” i promovisaće 11. cilj međunarodnog Programa za održivi razvoj 2030. godine: „Učiniti gradove i naselja inkluzivnim, sigurnim, otpornim i održivim“. UNESCO, UIA i lokalne institucije organizovaće niz aktivnosti za promovisanje projekata i uključiti arhitekte i urbaniste, kao i planere i kreatore politike iz društvenih institucija i stručnjake iz drugih sektora. Biće uključeni i umjetnici i pisci koji će učestvovati u otvorenim i kreativnim dijalozima.

Svetski kongres arhitekata „UIA2020 Rio“ promoviše Međunarodna unija arhitekata (UIA) - entitet sa sjedištem u Parizu a organizuje Institut za arhitekturu Brazila (IAB). Po prvi put, manifestacija će se održati između 19. i 26. jula 2020. godine u Riju sa organizovanim aktivnostima na različitim lokacijama u centralnoj gradskoj zoni, uključujući i palatu Gustavo Capanema, koja će biti domaćin izložbama, predavanjima i radionicama. Očekuje se da će 25.000 arhitekata i arhitektonskih stručnjaka iz cijelog svijeta posjetiti grad tokom održavanja „UIA2020Rio“.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top