Prvi kućni solarni pločnik napravljen od PET boca

solarni plocnik

Solarni paneli nisu rezervisani samo za krovove, u to uvjerava mađarska kompanija Platio. Ova budimpeštanska tehnološka kompanija postavila je prvi solarni pločnik na prilazu u jedan stambeni objekat. Aasfaltirane površine apsorbuju sunčevo zračenje tokom cijelog dana, pa ovi solarni paneli po kojima može da se hoda koriste ovaj novi izvor čiste energije.

Sistem se sastoji od pojedinačnih solarnih ploča koje se preklapaju. Svaka ova "ploča" napravljena je od 400 recikliranih PET plastičnih boca. Krajnji proizvod je trajniji od betona. Pločnik se može postavljati u veličinama od 10 do 30 metara kvadratnih i pogodan je za prilaze, terase, balkone i dvorišta.

Energija koju stvaraju Platio solarne ploče vraća se u električnu mrežu domaćinstva. Solarni pločnik od 20 kvadrata može pokriti godišnju potrošnju energije prosječnog domaćinstva.

Cilj je bio napraviti ploče koji će zadovoljavati estetske kriterijume i lijepo izgledati na prilazu a uz to i povećavati energetsku efikasnost kuće. Ove solarne ploče su dostupne u crnoj, crvenoj, plavoj i zelenoj boji. Ojačane staklene ploče štite solarne ćelije. One su protivklizne, pa ljudi mogu sigurno da hodaju i po njima, a dizajnirane da mogu podnijeti težinu automobila.

Stanari ovaj solarni pločnik mogu koristiti i za napajanje svojih električnih automobila.

Sistem solarnog pločnika može biti postavljen i na trgove, odakle se povezivanjem sa betonskom bazom na kojoj su postavljenje klupe mogu puniti mobilni uređaji. Pločnici mogu napajati i ulična svjetla na pješačkim stazam tokom noći.

Za razliku od solarnih panela montiranih na krovu, popločana područja s dobrim pristupom sunčevoj svjetlosti imaju veći potencijal za proizvodnju energije.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top