Prva drvena vjetrenjača u Švedskoj

prva drvena vetrenjaca u svedskoj

Završena je prva drvena vjetrenjača, odnosno drveni toranj za proizvodnju električne energije u Švedskoj. Izgrađena je od održivih materijala i posjeduje karakteristike kao i tradicionalne vjetroturbine. U ovoj nordijskoj zemlji se nadaju da će drveni toranj biti predvodnik jeftinijih i zelenijih rješenja za obnovljive izvore energije i da se komercijalizacija očekuje za par godina.

Drvenu vjetroturbinu projektovala je švedska inžinjerska kompanija Modvion, kako bi poboljšala nedostatke tipičnih vjetrenjača koje zahtjevaju poprilično široke debele čelične baze koje mogu da izdrže gornje dijelove. Ovo ih čini ne samo skupim za proizvodnju, već su visoki i troškovi prevoza do mjesta postavljanja. Problem se javlja i uslijed problematike sa gabaritom i opterećenjem na javnim putevima.

Shodno tome ova kompanija radi na verziji sa jeftinijim i zelenijim materijalima od čelika. Drvene vjetrenjače dosežu više od 120m uz znatno niže troškove izgradnje jer modularni pristup omogućava da se dijelovi mogu transportovati javnim putevima bez problema. Takođe su i ugljenično neutralne.

Drveni dijelovi turbine vjetrenjače visine 30 metara izrađeni su u fabrici u Törebodi, nakon čega su prevezeni na Björkö, ostrvo izvan Geteborga koje je udaljeno oko 200km. Posljednji dio dostavljen je krajem aprila i Otto Lundman, izvršni direktor Modvion AB je tom prilikom rekao da će ovo otvoriti put sljedećoj generaciji vjetrogeneratora. Dodao je da je lamelirano drvo snažnije od čelika pri istoj težini i da izgradnjom modula vjetrenjače mogu biti veće.

U planu je da komercijalne verzije drvene vjetrenjače izađu 2022, i to vjetroturbina visine 110m za Varberg Energi kao i 10 vjetroturbina viših od 150m za kompaniju Rabbalshede Kraf. Korištenje energije vjetra je u porastu i očekuje se da će preuzeti primat u odnosu na druge vidove energije u EU već 2027. godine.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top