Projekti za "izgubljene" kanale u Hagu

izgubljeni kanali hag

MVRDV je sa lokalnim organizacijama osmislio prijedlog za obnavljanje kanala grada Haga, u Holandiji. Zatrpani kanali će biti ponovo otvoreni kako bi oživjeli historijski centar i poboljšali grad na održivom, ekonomskom i infrastrukturnom nivou. Kanali su u Hagu zatrpani u periodu između 1910. i 1970. dok su neki od kvartova srušeni kako bi se stvorilo više puteva za motorni saobraćaj. Ovo nije učinjeno samo u Hagu, već i mnogim drugim holandskim gradovima.

Na inicijativu lokalne zajednice pozvan je Jan Knikker iz MVRDV-a da učestvuje u ovom projektu revitalizacije i ponovnog vraćanja nekadašnjih prostora. MVRDV je izradio viziju o ponovnom otvaranju kanala.

"Stari centar Haga čini okosnicu turizma i daje identitet gradu, pa je zato i cilj da se ovo šarmantno područje ponovo vrati u život. Područje pruža jedinstvenu priliku za urbanu rekonstrukciju koja će poboljšati lokalnu ekonomiju i napraviti skok naprijed u gradskoj energetskoj tranziciji", rekao je Winy Maas, arhitekta i suosnivač MVRDV-a.

Prijedlog MVRDV zasnovan je na istraživanjima kanala koje je sprovela lokalna firma BAU architects. Projekat koji je jednostavan i realan, predviđa obnovu glavnih kanala i daje prijedlog za manje kanale koji su ili slijepi ili izgubljeni zbog podzemnih radova ili zgrada.

MVRDV je ukombinovao svoj predloženi projekat sa „Spinoza Power 2.0“, vizijom koju je stvorila lokalna zajednica.

izgubljeni kanali hag2

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top