Pretvaranje višespratne garaže u stambeni blok

pretvaranje visespratne garaze u stambeni blok

Najnoviji idejni projekat stanovanja „MINI Living“ koncepta sadrži stambene jedinice napravljene od transportnih kontejnera koje se nalaze u okviru adaptirane višespratne garaže.

„Park House“ je projekat američke firme KTGY Architecture + Planning koji podrazumijeva da se transformiše prostor neiskorištenih parking garaža tj. da se iskoristi njihov okvir za smještaj stambenih jedinica koje će biti izrađene od industrijskih transportnih kontejnera.

Svaka jedinica bi se sastojala od tri transportna kontejnera, čijim kombinovanjem bi se formirali stanovi površine 89 kvadratnih metara. Oni bi bili opremljeni kupatilom i kuhinjskim elementima.

Prijedlog firme KTGY Architecture + Planning podrazumijeva uklanjanje bočnih panela kontejnera kako bi se otvorila konstrukcija. Ona bi se ojačala čeličnim gredama i montažnim zidovima, koji bi odvajali prostor na različite dijelove. Mali prostor ispod svakog kontejnera omogućio bi instalaciju vodovoda i struje.

Stambene jedinice bi nakon toga bile „priključene" na stranu neiskorištenih višespratnih garaža, jedna uz drugu stvarajući redove stanova.

Sudeći prema KTGY Architecture + Planning, pogodne garažne konstrukcije za adaptiranje imale bi više spratova. U toku realizacije projekta, tačnije adaptacije prostora, biće izgrađeno dvorište kako bi se stvorio društveni prostor za stanare i obezbjedilo dnevno svjetlo stanovima.

Dodatni prostor koji gleda prema dvorištu, djeluje kao koridor koji dozvoljava stanovnicima da preko njega pristupe svojim stanovima i prostoru za druženje, dok otvori u podovima donose svjetlost i vizuelnu vezu sa drugim spratovima.

Svaki stan bi imao privatni otvoreni prostor nalik terasi, koji bi bio tako postavljen da stvara određeni stepen varijacije na fasadi.

Projekat ima za cilj da bude ekonomičan i ekološki održiv način da se pruže jeftini stanovi mladim stručnjacima i kupcima kojima je to prvi stan.

„U SAD imamo krizu vezanu za pristupačnost stanova", objašnjava vodeći arhitekta David Senden. „Svi pokušavaju da pronađu rješenje kako se mogu graditi stanovi po nižoj cijeni."

„Pitali smo se da li postoji način da se ove konstrukcije poprave, umjesto da se unište."

Iako je projekat trenutno u razvojnoj fazi, Senden predviđa da je samo pitanje vremena kada će višespratne garažne konstrukcije biti adaptirane u pristupačne stambene jedinice.

U video zapisu ispod možete pogledati idejnu zamisao:

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top