Pretvaranje naftnih platformi u kuće budućnosti

01 naftne platforme kuce buducnosti

Projekti koji kao izašli iz filmova naučne fantastike više nisu novina. Ima onih koji na budućnost gledaju drugačije ali su mogući za realizaciju, pa sve do onih koji su zanimljivi i mogući samo na papiru. Međutim, arhitekte i projektanti ne prestaju da iznenađuju. Jedna od firmi koja je nedavno predstavila projekat na temu budućnosti jeste XTU architects. Njen projekat pod nazivom "x_lands" bavi se životom nakon nafte, odnosno šta učiniti sa svim offshore naftnim platformama koje su izgrađene u prošlom vijeku a koje su korišćene za upravljanje bušotinama i eksploataciju prirodnih resursa Zemlje.

Apetit čovečanstva za fosilnim gorivima imao je ogroman uticaj na prirodno okruženje, ali kako se doba nafte bliži kraju i osvješćivanje ljudi dobija na značaju kao i korišćenje obnovljivih i zelenijih izvora energije, ova firma predlaže da se treba pozabaviti simbolima naftnih kompanija, a to su offshore platforme i prilagoditi ih u skladu sa održivim razvojem.

Naftne platforme predstavljaju masivne konstrukcije koje imaju zanimljiv potencijal za adaptaciju. Tako je razmišljala i firma XTU architects koja je ovaj projekat osmislila tako što je industrijska postrojenja pretvorila u poetične i egzotične stambene objekte.

02 naftne platforme kuce buducnosti

Projekat "x_lands" zamišljen je u formi "stambenih mehurića" ili stambenih kontejnera gde svaki dodaje bujno zelenilo industrijskim konstrukcijama, unoseći "život". Projekat je zamišljen kao "održivi put za sutrašnjicu" i ima za cilj da ukaže na novu primenu izgrađenih postrojenja koja se više neće koristiti.

03 naftne platforme kuce buducnosti

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top