Prekidači i utičnice od betona

uticnica od betona

Da li smo se nekada zapitali zašto su prekidači i utičnice od plastike, zašto nisu napravljeni od nekog drugog materijala, npr. betona. O ovome su razmišlajli i u mađarskoj firmi Sekhina kada su krenuli u istraživanje zašto na tržištu nema ovih vrsta proizvoda, i tada došli na ideju da tako nešto i naprave. Betonski prekidači i utičnice možda ne zvuče kao nešto novo, ali zapravo jesu, jer do sada tako nešto nije bilo nigdje u ponudi. Zahvaljujući ovoj firmi sada se može pronaći prvi potpuno betonski poklopac prekidača i utičnica, napravljen od samo silikata, koji je održiviji i ljepši.

Gábor Kasza osnivač ove firme, vodio se time da sadašnji plastični prekidači i utičnice zaista nisu dekorativni i naružuju prostor, pa shodno tome mnogi žele da ih sakriju, pa ih kamufliraju, ali ih ne mogu ukloniti jer su predmeti koji imaju bitnu fukciju u svakom zatvorenom prostoru.

Beton je zbog svojih karaktersitika koje se tiču elektro-izolacije i nezapaljivosti pogodan materijal za prekidače i utičnice. Moguće je izraditi različite vrste, različitog dizajna sa jedinstvenim izgledom, koji na svojoj površini sadrži različite "mjehuriće" i tragove kao rezultat procesa oblikovanja, što dizajnerima enterijera ostavlja mogučnosti uklapanja u ambijent. Za sada su osmišljeni samo prototipovi, ali je u planu da se krene i sa masovnom proizvodnjom.

Uz beprekidac od betonatonske prekidače, napravljene su i serije ispoliranih površina u stilu teraca u različitim nijansama, uključujući blijedo roze, zelenu i plavu. Sa ciljem da budu što više ekološki, betonski prekidači i utičnice izrađeni su od 25% cementa i ne sadrže sintetičke smole i nečistoće, aditive zagađivače. Ovim doprinose stvaranju održivije budućnosti, jer bi se njima potisnuli oni proizvedeni od plastike koja je veliki krivac za globalno zagađenje.

Kako bi dodatno neutralizovali ugljenični otisak, iz firme Sekhina su izjavili da će realizovati akcije sadnje drveća u saradnji sa ekološkim organizacijama, kao i da će se savjetovati sa stručnjacima za zaštitu životne sredine prije nego što se krene sa masovnom proizvodnjom.

Kasza je napomenuo i to da treba razmišljati i o tome da su ljudi u svakodnevnom dodiru sa prekidačima, a znamo da predmeti koje stalno dodirujemo imaju fizički uticaj na naše tijelo i mozak. Sa tim u vezi je uporedio upotrebu betona za prekidače sa upotrebom staklene čaše umjesto plastične. Dao je i primjer, da je bolje nositi odjeću od prirodnih materijala nego od sintetičkih.

Betonski elementi se koriste za izradu predmeta za domaćinstvo poput ukrasa i stolarije, kao i za kupatilski namještaj i opremu, tako da bi se proizvodi poput ovih uklopili kao da su tu zauvijek.

(Gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top