"Plutajuća šuma" za zaštitu obale od vjetra i talasa

Plutajuca suma 01

Olujni vetrovi mogu da izazovu veliku štetu obalnim područjima, tako što stvaraju talase koji erodiraju obalu i uništavaju objekte u blizini. Međutim, projekat „plutajuće šume“ bi mogao umnogome da pomogne kod blokiranja vjetra i talasa. Ova zakrivljena plutajuća konstrukcija bi bila duga otprilike 1 kilometar i mogla bi da se usidri na obalama rizičnih područja. Ovaj projekat osmislio je profesor Chien Ming Wang sa Univerziteta u Kvinslendu.

Jedna od ključnih karakteristika ove konstrukcije je njena nagnuta betonska površina, koja bi omogućila talasima da bez razaranja rasipaju svoju energiju tako što nadolaze na nju.

Vertikalna ispupčenja na površini konstrukcije bi predstavljala „šumu“. Umjesto drveća, ova „šuma“ bi se sastojala od plastičnih i betonskih cijevi, od kojih bi svaka bila visoka 20 metara. Bile bi fleksibilne ali i dalje dovoljno čvrste da ih vjetar ne pomjeri. One bi tu stajale sa ciljem da ublaže vjetar tj. da mu smanje brzinu kada stigne do obale. Nadolazeća voda bi mogla da uđe u svaku od ovih cijevi što bi dodatno pomoglo kod rasipanja energije talasa.

Tehnologiju „plutajućih šuma“ je patentirao Univerzitet u Kvinslendu sa nadom da će jednog dana nju moći da koriste zemlje sklone pojavi ciklona, kao što su Bangladeš, Mozambik, Tajvan i Filipini. U međuvremenu je napravljen model koji se testira u okviru univerzitetske laboratorije.

Wang kaže da su inženjeri do sada već razvili „razbijače talasa“ koji mogu da smanje njihovu visinu, ali do sada nije bilo ničega što bi „razbilo vetar“ pa su oni prvi koji su postavili vetrobran na vrhu plutajuće konstrukcije.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top