Novi koncepti projektovanja hotela

AutonomusViše od desetljeća konkurs „Radical Innovation“ poziva dizajnere i arhitekate da osmišljavaju progresivne nove koncepte hotelijerstva budućnosti. U nastavku slijede najbolji od najboljih.

Novi kreativni projekti ukazuju na svjetliju budućnost kako za turiste, tako i za turizam u cjelini. U svojoj 12. godini održavanja konkursa, od dizajnerskih i arhitektonskih kompanija, hotelijera i studenata traženo je da se iskažu vizionarskim konceptima budućnosti ugostiteljstva. Ovogodišnji finalisti – „Varinot & Varinot Architectes”, „Aprilli Design Studio“ i „Network of Architecture” - izabrani su među 50 projekata iz više od 20 zemalja. Prema riječima Johna Hardy-a, predsjednika i izvršnog direktora grupe John Hardy i osnivača konkursa, finalisti su iskoristili nove tehnologije i društveno odgovorne, globalne trendove održivosti kako bi stvorili jedinstveno iskustvo gostoprimstva. „Ovo su, ne samo koncepti koji imaju najveću mogućnost da utiču na način na koji poimamo budućnost putovanja, već su također izvedivi u bliskoj budućnosti" – kazao je.

“Varinot & Varinot Architectes” iz Pariza kreirali su “Aquaponic Experience Hotel“, koji integriše akvaponijski sistem - kombinuje konvencionalnu akvakulturu (uzgoj vodenih životinja kao što su puževi, riba, rakovi ili rakovi u rezervoarima) sa hidroponikom (kultivirajuće biljke u vodi) u simbiotičkom okruženju - kroz cijelu strukturu hotela. Sistem uključuje hidroponične biljke koje pročišćavaju vodu i primaju hranjive tvari iz otpada uzgajane ribe, kao i mehanizam koji kontinuirano reciklira kišnicu. Hotel proizvodi voće, povrće i ribu za restoran, alge za spa i cvijeće i travu u gostinjskim sobama.

“Autonomni putni apartman” “Aprilli Design Studio”-a vam omogućava da počnete uživati u svom hotelu čim napustite ulazna vrata. The Los Angeles–based firm devised driverless mobile suites that transport travelers to their final destination and are equipped with compact sleeping, washroom, and working areas. Firma sa sjedištem u Los Anđelesu osmislila je besplatne mobilne apartmane koji transportuju putnike do svoje konačne destinacije i opremljeni su sa kompaktnim prostorima za spavanje, rad i kupatilom. Kada ovi pokretni apartmani stignu do hotela na konačnoj lokaciji, priključuju se i jedinica se povezuje sa većim apartmanom. Vozila takođe mogu služiti kao lični automobili tokom putovanja.

"Le Colline Incantate" je rad kompaije "Network of Architecture", iz Bolzana, Italija. Smješten u brdima sjeverne Italije, hotel je projektovan kao raj za samohrane roditelje i djecu koja doživljavaju porodične promjene. Na projektu, kompanija je radila sa psiholozima kako bi stvorila terapeutske oblasti za individualne i grupne sesije. Pokrivenost biljkama je ugrađena u pejzaž i projektovana je sa unakrsnom ventilacijom kako bi se eliminisala potreba za toplotnom izolacijom.

Pobjednik konkursa će dobiti 10.000 dolara, a sve firme će imati priliku da se sastanu sa stručnjacima koji će im savjetovati kako da realizuju svoje projekte i dovedu ih na tržište.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top