Nova tehnologija savijanja staklenih panela pod pravim uglom

stakleni panel 90

Ukoliko se prozor nalazi na uglovima zgrade ili kuće, on se sastoji iz dva staklena panela koji su spojeni metalnom šinom ili ljepilom po sredini. Međutim, njemački naučnici razvili su metodu savijanja staklenog panela pod uglom od 90 stepeni, bez uticaja na njegova optička svojstva.

Iako se staklene ploče već mogu zagrijavati, a potom savijati do određene mjere, do sada se na taj način nisu mogli postići oštri uglovi. Uobičajeni postupak uključuje zagrijavanje cijelog panela do tačke da postane mekan i savitljiv, nakon čega se može formirati deformacija u samoj pećnici.

Kako bi se zaobišla ograničenja koja postoje, istraživači sa Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials su osmislili tehniku koja započinje tako što se ravni stakleni panel stavi u pećnicu koja je prethodno zagrijana na oko 500°C. To je odmah ispod "prelazne tačke" na kojoj staklo postaje savitljivo, tako da se ne stvaraju deformacije.

Nakon toga se uvodi laser vođen ogledalom da još malo zagrije staklo, ali samo duž ravne linije koja ide niz sredinu panela - ostatak stakla ostaje na 500 stepeni. Kao rezultat toga, staklo postaje mekano samo duž te jedne linije. Kada se nosači naknadno uklone ispod jedne strane stakla, gravitacija uzrokuje savijanje panela duž smekšane linije, prirodno prelazeći na ugao od 90 stepeni. Jednom kada se savijeno staklo ohladi, ono postaje opet potpuno kruto.

Zbog laboratorijske opreme, naučnici su do sada bili ograničeni na panele veličine najviše jedan kvadratni metar, pa stoga traže industrijske partnere koji bi mogli da budu zainteresovani za komercijalizaciju tehnologije i upotrebu na većim panelima.

Za sada ostaje samo nada da će ovakav sistem savijanja stakla konačno naći primjenu ne samo u arhitekturi, već i u drugim oblastima.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top