Najviši zid za penjanje na svijetu

najvisi zid za penjanje na svijetu

Krajem prošle godine kada je "CopenHill" otvoren za javnost, sve su oči bile uprte u ovaj projekat. Elektrana na otpad u Kopenhagenu sa mnoštvom različitih sadržaja, podsjeća na sve, sem na običnu fabriku koja proizvodi energiju. Sama fasada zgrade elektrane je dopadljiva i kombinuje staklo i aluminijumsku opeku, dok su na krovu vještačka skijaška staza, bar, područje za krosfit i staza za trčanje i pješačenje. Međutim, to nije sve. Pored toga, uključuje i najviši zid za penjanje na svijetu.

Zid se nalazi sa strane koju karakterišu aluminijumske opeke i otvori, na površini od 1200m², gdje je integrisan na način da se lijepo uklapa u postojeći šablon na fasadi. Visok je 80 metara i podijeljen na četiri odjeljka, pa se na svakih 20m penjači mogu zaustaviti radi predaha. Ima različitih ruta koje su različitih težina i inspirisane prirodno oblikovanim ispupčenim ivicama.

Zinajvisi zid za penjanje na svijetu 2d je projektovan tako da su se sačuvala i "nastavila" estetika fasade, dok je istovremeno dopušteno sunčevoj svjetlosti da prodre u unutrašnjost. Ovaj poduhvat je zahtijevao kombinovanje pleksiglasa i fiberglasa, koji su zajedno sa otprilike 50 tona čelika obezbijedili da zid stoji i odolijeva vremenskim uslovima koji vladaju u Danskoj.

Izgradnja zida je završena kada i projekat ali se čekalo da prođe zimski period kako bi se postavili elementi za penjanje. Takođe su završene i rute i sve ostalo što je bilo u planu, ali još uvijek nije bilo otvaranje za javnost s obzirom na situaciju sa pandemijom koja vlada u svijetu. Odlaganje je do daljnjeg i ne zna se novi datum puštanja u rad.

(Gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top