Najviša zgrada na svijetu od transportnih kontejnera

transportni kontejneri najvisa zgrada

Odobreno je da u Londonu krene sa izgradnjom devetospratni poslovni objekat od transportnih kontejnera. Shodno planiranoj visini, kada ova zgrada bude bila izgrađena, postaće najviša na svijetu napravljena po ovom sistemu modularne gradnje. Biće visoka 26 metara plus dio za lift koji će malo preteći iznad.

Projekat će realizovati kompanija Patalab Architecture koja se odlučila za transportne kontejnere iz praktičnih i estetskih razloga. Kako kaže osnivač ove kompanije Uwe Schmidt-Hess, izgradnja je ekonomična iz razloga što se koriste već korišćeni kontejneri a i vrijeme potrebno da se izrade moduli van lokacije znatno je kraće i isplativije nego da se sve to radi na samoj lokaciji.

Zgradu će činiti čelični okvir koji će dati samoj konstrukciji potporu i u okviru koje će biti naslagani transportni kontejneri. Sa spoljašnje strane se kontejneri neće vidjeti jer će u potpunosti biti pokriveni. Na strani koja gleda ka ulici nalaziće se terase od staklenih panela. Unutar zgrade će kontejneri biti izrezani kako bi se stvorili otvoreni poslovni prostori. Svaki sprat će imati hodnike obložene valovitim metalom koji će biti obojeni u one koje koriste firme za farbanje transportnih kontejnera.

Iz ove kompanije vjeruju da će ovakav projekat unaprijediti modularnu gradnju i da će se u većoj mjeri koristiti transportni kontejneri, umjesto što se koriste kao privremena skladišta za stalne konstrukcije. Ovo je tek početak zato što je ovakva gradnja veoma isplativa.

Jedan od uslova dobijanja saglasnosti za gradnju jeste i da zgrada mora da zadovolji standard održivosti BREEAM. Da bi se to postiglo, pored toga što će se koristiti već korišćeni kontejneri pa je u pitanju reciklaža, zgrada će imati i solarne panele na krovu.

Transportni kontejneri se sve više koriste u gradnji. Prošle godine Kengo Kuma napravio je drive-through za Starbucks na Tajvanu, dok je Julius Taminiau stvorio prostor za startapove u Amsterdamu. Zatim, tu su informativni pult ili portirnica u okviru Cambridge University college kao i garaža za parkiranje u Ohaju.

Ukoliko se projekat realizuje po planu, prestići će po visini „Freitag Store“ u Cirihu koja je trenutno najviša zgrada na svijetu od transportnih kontejnera.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top