"MoMA" iz New Yorka otvara svjetsku izložbu koja slavi brutalističku arhitekturu socijalističke Jugoslavije

Miodrag Zivkovic Spomenik Bitke na Sutjesci 1965 71 Tjentiste Foto Valentin JeckMuzej moderne umjetnosti (MoMA) otvorit će novu izložbu koja istražuje arhitekturu bivše SFRJ Jugoslavije, pod nazivom „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980” (Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980.). Ovo će biti prva izložba u Sjedinjenim Državama koja će dati počast neobičnoj arhitekturi jednog bivšeg socijalističkog naroda.

Izložba će biti otvorena 15. jula 2018. – 13. januara 2019. u Muzeju moderne umjetnosti na Manhattan-u, a odabrao je glavni kustos Odjeljenja za arhitekturu i dizajna MoMA Martino Stierli.

Više od 400 crteža, maketa, fotografija i filmskih isječaka iz raznih opštinskih arhiva, porodičnih zbirki i muzeja širom regije će po prvi put biti predstavljeno međunarodnom auditorijumu. „Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980.” prikazati će djela brojnih vodećih arhitekata Jugoslavije. Istražit će "urbanizaciju velikih razmjera, tehnološko eksperimentisanje i njegovu primjenu u svakodnevnom životu, konzumerizam, spomenike i memorijalnost, te globalni domet jugoslavenske arhitekture".

Arhitektura koja se pojavila tokom ovog perioda je manifestacija "radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma" koji je karakterisao samu jugoslovensku državu tokom svog 45-godišnjeg postojanja. Izložba će udružiti jedinstvene forme i "višeslojni karakter" iza međunarodnog spektakla jugoslovenske arhitekture.

Najavu izložbe možete pogledati na zvaničnoj stranici Muzeja

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top