Moduli za intenzivnu njegu od transportnih kontejnera

moduli za intenzivnu njegu yt scr

Italijanske arhitekte Carlo Ratti i Italo Rota osmislili su module za intenzivnu njegu unutar transportnih kontejnera koji bi se mogli dodati bolnicama koje se bore protiv pandemije korona virusa. Naziv ovih modula je "CURA" što je skraćenica od Connected Units for Respiratory Ailments, a sugeriše na latinsku riječ cure što znači njega.

Ova “mobilna odjeljenja” projektovana su u cilju povećanja kapaciteta za intenzivnom njegom, a mogu se brzo rasporediti u gradovima širom svijeta, kako bi se što prije reagovalo na nedostatak prostora u bolnicama i širenje bolesti.

Prvi modul prototip gradi se u bolnici u Milanu.

Ideja je bila da se stvore privremene konstrukcije koje bi mogle brzo da se rasporede, poput tradicionalnih bolničkih šatora, ali s visokim nivoom zaštite, odnosno biokontrole kako bi se spriječilo širenje virusa.

Izgrađene u preuređenim kontejnerima dugim 6,1 metar, moduli će imati ventilacioni sistem koji stvara negativan pritisak iznutra, što je uobičajena tehnika koja se koristi u bolnicama i laboratorijama kako bi se spriječilo da kontaminirani vazduh ne izađe napolje.

Projektanti kažu da moduli zadovoljavaju AIIR standarde. Ovi standardi se odnose na izolaciju prostora u kojima se širi infekcija putem vazduha.

Iz tima su rekli da bi ovi moduli mogli brzo da se montiraju kao šatori u bolnici, ali jednako sigurni kao i odjeljenje za izolaciju. Svaki od modula za biološku zaštitu sadržao bi svu medicinsku opremu potrebnu za dva pacijenta na intenzivnoj njezi sa korona virusom.

Svaki bi mogao da radi zasebno, ili da bude spojen preko konstrukcije na naduvavanje u raznim konfiguracijama kako bi se stvorile veće postavke za više kreveta.

Projektanti predviđaju da se moduli postave uz postojeće bolnice, na prostorima kao što su parkinzi i tako prošire kapaciteti intenzivne njege ili da budu raspoređeni kao terenske bolnice.

"CURA" e stvorena kao odgovor na trenutnu pandemiju korona virusa koja opterećuje jedinice intenzivne njege u zemljama širom svijeta. Posljednjih nedjelja bolnice u zemljama koje su najviše pogođene, bore se da povećaju svoje kapacitete za prihvat sve većeg broja pacijenata sa teškim respiratornim bolestima.

(gradjevinarsvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top