Koje su koristi od zelenih zgrada?

green building ilustration

Zgrade su objekti od suštinskoj značaja za život ljudi pa se stoga njihova važnost ne može podcijeniti. Međutim, većina tih konstrukcija emituje štetne gasove koji zagađuju okolinu. Prema National Geographic-u, do 2050. godine skoro 70 odsto svjetske populacije živjeće u urbanim područjima. Bez obzira što gradovi svijeta pokrivaju samo 2% kopnene površine na Zemlji, oni su odgovorni za 70 odsto emisije gasova koji izazaivaju efekat staklene bašte. Od toga skoro trećinu emituju zgrade.

Tradicionalana gradnja doprinosi ovim brojkama pa je shodno tome rješenje upravo u zelenoj gradnji i izgradnji zelenih zgrada koje mogu drastično da promijene stvari. Zelene građevine mogu biti jedan od moćnih alata koji se mogu razviti u borbi protiv klimatskih promjena.

Šta su zelene zgrade?

Zgrada može da posjeduje neke od karakteristika koje su specifične za zelenu gradnju ili većinu njih, nije taksativno definisano šta sve treba jedna zgrada da ima od osobina već da one doprinose održivosti, energetskoj efikasnosti, poboljšanju životne sredine i sl. Međutim, ne ograničavaju se samo na ove domene već su koristi znatno šire. Neke od karakteristike koje se povezuju sa zelenim zgradama su: energetska efikasnost, manja potrošnja vode, bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru, poboljšana akustika, zeleni krovni sistem i sl.

Ovi ciljevi se mogu postići različitim metodama, uključujući korišćenje alternativnih izvora energije kao što su solarni paneli, visoko efikasna rasvjeta i poboljšano prodiranje prirodne svjetlosti u unutrašnjost, ali i uključivanjem održivog i ekološki prihvatljivog građevinskog materijala u izgradnji.

Zelene zgrade štede novac

Zelene zgrade su zapravo dugoročna investicija. Početni troškovi izgradnje mogu biti nešto viši, ali kada se napravi projekcija budućih troškova i sve sumira više je nego dovoljno da svakog ubijedi da je to prava stvar. Upotreba obnovljivih izvora energije značajno smanjuje troškove energije, grijanja i hlađenja, čineći troškove održavanja 20 odsto nižim u odnosu na tradicionalne zgrade.

Samo 2% ulaganja u zeleni projekat uštedeće vam više od deset puta ulaganja u dugoročnom periodu. Dakle, ako je projekat izgradnje vredan 1 milion USD i uz to se uloži još 20.000USD u zeleni dizajn, to će obezbijediti do 200.000 dolara uštede tokom 20 godina.

Zelene grade su ekološki korisne

Zelene zgrade su od neprocijenjive važnosti za borbu protiv klimatskih promjena jer su neke od karakteristika: smanjenje potrošnje energije, očuvanje vode, niže emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, smanjene otpada i sl.

Zelene zgrade doprinose fizičkom i mentalnom zdravlju

Koncept zelene gradnje se na početku svog razvoja zasnivao uglavnom na smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu, ali se tokom godina pokazalo da je rad u zelenoj zgradi dobar i za fizičko i za mentalno zdravlje ljudi. Shodno tome, danas mnogi projektanti dodaju slobodna područja za zelene površine i vježbanje, stvaraju ambijent koji smanjuje stres, organizuju infrastrukturu kojom se pospješuje fizička aktivnost. Jedan od trendova je i da se vraćaju stepenice u zgrade.

Percepcija zaposlenih o zelenim zgradama je da su one čistije i bolje održavane. Upotreba netoksičnih hemikalija i bolja ventilacija doveli su do smanjenja oboljevanja i odsustvovanja sa posla.

Zelene zgrade povećavaju produktivnost

Mnoge studije su pokazale da su zaposleni koji rade u zelenim zgradama produktivniji od zaposlenih u tradicionalnim zgradama. Studija UCLA pokazala je da je 16 odsto veća produktivnost u zelenim zgradama. Dok je studija na Harvardu pokazala da su zaposleni bolje donosili odluke i postizali ciljeve jer je uključivanje zelenih elemenata u zgradu dovelo je do višeg nivoa percepcije blagostanja.

Zelene zgrade ljude čine sretnijim

Inžinjerska konsultantska firma Cundall je tokom istraživanja ustanovila da zeleni elementi kao što su ekološki podovi, pogled na zelenilo, poboljšana akustika i bolji kvalitet vazduha dovode do privlačenja više radnika i njihovom zadržavanju. Studija sa Harvarda je utvrdila da je bolje projektovanje osvjetljenja u zgradi pomoglo kod cirkadijalnog ritma. Energetski efikasna rasvjeta ljude je učinila sretnijim i produktivnijim.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top