Kamioni bez vozača i kabine

kamion bez kabine scania

Scania AXL je prvi koncept vozila koje je u potpunosti prepušteno samo sebi pa samim tim nema ni kabinu. Scania je već razvila brojne samovozeće kamione koji su trenutno u ponudi, ali svi ovi modeli uključuju kabinu i to u slučaju da ljudski vozač treba da preuzme. Međutim, logičan slijed događaja je bio taj da i kabina iščezne, pa je tako i nastao AXL. Njime upravlja isključivo spoljni logistički sistem koji mu govori gdje treba da ide i kako treba da se “ponaša”.

Odsustvo kabine je napravilo prilično veliku promjenu i u samoj funkcionalnosti vozila jer je nastao dodatni prostor za teret. Ono što je takođe očigledno je i to što će ovo vozilo biti jeftinije u odnosu na njegovu alternativu sa kabinom za “svaki slučaj” jer cjelokupni sistem za podršku ljudi nije potreban kao ni testiranja da li je bezbjedan za ljude koji se unutra nalaze.

AXL je za sada samo konceptni kamion, iako iz kompanije Scania kažu da se oslanja samo na tehnologije koje su danas dostupne. Pokreće ga biogorivo i koristi kamere, radare, laserske zrake, GPS i LiDAR kako bi “osjetio” svijet oko sebe. Oko vozila je "omotana" bijela svetlosna traka koja pokazuje gdje je kamion otkrio ljude ili predmete koje treba da izbjegava.

Bez obzira što detektuje ljude i predmete u blizini, ipak još uvijek nije spreman za uličnu vožnju gdje je mnogo nepredviđenih situacija. Za sada su rudarske i zatvorene građevinske oblasti idealna mjesta jer su mnogo predvidljivija i pod kontrolom. Već sada su u svijetu u primjeni slična vozila na mjestima gdje se kretanje vrši po tačno određenoj putanji a i sa upravljačima. Sve u svemu, samo je pitanje vremena kada će prvi teretni kamioni bez kabina početi da se koriste u komercijalne svrhe.

U videu ispod su su prikazane neke od faza projektovanja, izrade i testiranja.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top