Inteligentni alat za projektovanje urbanih sredina

Alat za projektovanje urbanih sredina 1

Mašinsko učenje je oblast vještačke inteligencije koja stvara računarske sisteme koji uče i usavršavaju se iz iskustva. Kompanija Sidewalk Labs lansiarala je "Delve" alat za projektovanje koji koristi mašinsko učenje u cilju kreiranja miliona mogućih varijanti projekata iz oblasti urbanog razvoja u roku od samo nekoliko minuta. Alat je baziran na kriterijumima, kao što su budžet, lokacija i veličina, na osnovu kojih rangira opcije tako da pomaže da se izabere najbolja.

Osnovu za stvaranje alata činio je model sa bazičnim komponentama koje se obično koriste za projektovanje urbane sredine. Polazilo se od toga da iako su gradske četvrti jedinstvene, one ipak imaju neke zajedničke karakteristike i iste osnovne komponente. Vodeći se time, tim je izgradio model ovih osnovnih komponenti koji uključuje zgrade, otvorene prostore, sadržaje, ulice i energetsku infrastrukturu.

Na početku procesa korisnici unose informacije o projektu, odnosno ulazne podatke za planiranje, npr. površina za stambeno-poslovno područje, ograničenja lokacije - ograničenja u visini zgrada, prioritetne stavke, uključujući željeni trošak i količinu dnevnog svjetla. Nakon ovoga, "Delve" generiše milione opcija sa informacijama o tome kako svaka ispunjava ključne prioritete koji su zadati, ocjenjujući prijedloge prema tome, tako da korisnik može da odabere najbolju opciju.

Okalo Ikhena, direktor za upravljanje proizvodima u kompaniji Sidewalk Labs rekao je da se ovaj alat ističe jer pruža informacije o holističkim elementima poput dolaženja do sadržaja, spoljnog prostora i dnevnog svjetla. Takođe, procjenjuje količinu dnevnog svjetla koju dobijaju pojedinačne stambene jedinice, a ne cijela zgrada, tako da se materijali mogu odabrati u skladu sa tim. Dodao je i da su ostali proizvodi usredsređeni samo na jednu ili nekoliko metričkih vrijednosti, pa shodno tome ne procjenjuju ukupni kvalitet života. Mišljenja je da projektovanje delova grada bez razmatranja kako će on biti holistički uspješan na kraju ne može ni biti uspješan.

Alat za projektovanje urbanih sredina 2

Cilj alata "Delve" je da olakša postupak projektovanja, omogućavajući članovima projektnih timova da obilježe da im se sviđa ili da komentarišu modele kako bi pomogli u procesu odabira. Korisnici su u mogućnosti da ažuriraju informacije o projektu kako bi napravili brze promjene u planu, dok proračuni u oblaku pomažu u stvaranju brzih rješenja. Timovi mogu da ažuriraju prioritete i ulaze stvarajući nove mogućnosti za nekoliko minuta. Klijenti dobijaju finansijske modele koji se integrišu sa njihovim finansijskim proračunima, dok ugrađeni energetski model predviđa energetske potrebe. Postojeći model se stalno ažurira kako bi se obezbjedilo da se ispunjavaju ciljevi energetske efikasnosti i održivosti.

Pored razvijanja projekta od nule, "Delve" se može koristiti i u drugim fazama razvoja projekta, odnosno može se uvesti u različitoj fazi - od izdvajanja idealnih lokacija preko procjene izvodljivosti do stvaranja alternativa postojećem modelu.

Kompanija Quintain je nedavno koristila alat "Delve" za "build to rent" projekat koji se odnosi na kompleks od 12 hektara mješovite namjene u parku Wembley, u blizini Londona. Uz pomoć alata stvorene su 24 skice visokih performansi koje su prevazišle zadate prioritete koji se odnose na dnevno svjetlo, spoljni prostor i stambene jedinice.

Lansiranje alata "Delve" došlo je nakon godinu dana od trenutka kada je Sebastian Errazuriz predvidio da bi vještačka inteligencija uskoro mogla da "umiješa" prste i u oblast projektovanja stvorivši aplikaciju kojoj ćete reći kakvu zgradu želite, opisati budžet, lokaciju, veličinu i druge postavke i dobiti opseg opcija u sekundama. Errazuriz je predviđao i da bi porast mašinskog učenja u procesu projektovanja doveo do toga da 90 odsto arhitekata ostane bez posla.

Ikhena, međutim, ima pozitivniji pogled na to kako se mašinsko učenje može koristiti za pomoć arhitektama i projektantima. On kaže da alat treba da im pruži supermoći. "Delve" je stvoren da u velikoj mjeri poboljša mogućnosti korisnika i to automatizacijom manuelnih procesa i fokusiranjem pažnje na ključne strateške odluke. Napomenimo i da je Sidewalk Labs osnovan od strane Alphabeta, matične kompanije Googla.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top