Infrastruktura za hiperlup - novi transportni sistem

01 hiperlup novi transportni sistem

MAD Architects je uradio projekat konstrukcije za Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT). Stvoren je brzi uzvišeni transportni sistem koji treba da pokaže kako se ljudski izumi mogu spojiti s prirodom i to kroz novu urbanu infrastrukturu. Cilj MAD-ovog projekta je preispitivanje budućnosti putovanja i preoblikovanje načina na koji planiramo i koristimo javni prostor.

Projekat je urađen da bi se poboljšala povezanost između gradova i ljudi. Transportni sistem će uspostaviti i obnovljenu vezu između ljudi i grada kroz zelene staze bez automobila koje su uzvišene i nalaze se duž krova tunela. Idejnim rješenjem treba da se aktiviraju i prostori ispod u obliku parkova i zona za rekreaciju.

Od 2013. godine, HyperloopTT se fokusira na razvoju rješenja za velike gradske probleme: prenaseljenost, zastoji u saobraćaju i zagađenje. Kreirajući održiv transportni sistem uz pomoć cijevi, kompanija teži da poveže ljude i gradove koji su udaljeni - „velikom brzinom“.

HyperloopTT je naručio i zatražio od firme MAD da osmisli stubnu konstrukciju koja daje potporu transportnom sistemu, a ujedno ju je trebalo lako integrisati u različita okruženja - od centra grada do seoskog obradivog zemljišta, pa sve do udaljene pustinje.

02 hiperlup novi transportni sistem

Rješenje koje je dao MAD koristi solarnu i eolsku energiju za napajanje HyperloopTT sistema. Transportni tuneli opremljeni su savitljivim modulima od solarnih panela za napajanje samog Hyperloopa, zajedno sa LED interaktivnim informativnim pločama postavljenim duž njegove površine. Vetroturbine bez propelera smještene na određenim dijelovima HyperloopTT sistema koristiće vrtlog vjetra, stvarajući glavni izvor snage za transportnu mrežu, smanjujući ukupne troškove energije.

Ova stubna monolitna konstrukcija ojačana staklenim vlaknima minimizira fizički otisak sistema podižući ga gotovo 7 metara iznad zemlje. Ovo je osmišljeno da bi se eliminisala mogućnost ukrštanja sa drumskim saobraćajnim sistemom, a ujedno i smanjuje troškove kupovine zemljišta.

Održivost se ogleda kroz mogućnost stvaranja urbane farme. Osnova svakog stuba zamišljena je za uzgoj usjeva koji bi podstakli gradsku poljoprivredu.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top