Hibridna pjena koja kombinuje prednosti drveta i metala

Hibridna pjena drvo metala

Još 2014. godine smo čuli kako su naučnici sa njemačkog Fraunhofer instituta za istraživanje drveta razvili penu od drveta koja bi mogla da se koristi kao ekološka izolacija. Sada su drvo ukombinovali sa metalom i napravili kompozit koji ima mnogo širi spektar potencijalnih primjena.

Prvobitna pjena izrađena je brušenjem drvenih čestica do tačke formiranja sluzave supstance, nakon čega se dodavao gas kako bi se dobila pjena, a zatim se to sušilo. Drvo koje je korišteno je iz otpada nastalog u drvnoj industriji.

Uzimajući oblik krutih panela ili fleksibilnih podnih obloga, završni proizvod je pogodan za upotrebu kao građevinska izolacija koja je ekološki prihvatljivija od konvencionalne pjene zasnovane na nafti.

Da bi napravili novu drveno-metalnu pjenu, tim je pod vodstvom doktora Frauke Bunzela počeo sa stvaranjem metalnih „spužvi" sa otvorenim ćelijama putem procesa livenja. Zatim je tome dodata drvena vlaknasta pjena i spužve su više puta mehanički potisnute uz vibracije koje su uzrokovale da ih viskozna pjena propušta kroz njih, ispunjavajući sve njihove šupljine. Nakon toga je ostavljena da se osuši.

Poznata pod nazivom „HoMe“ pjena (njemački akronim za drvo-metal) predstavlja lagani kompozit koji poseduje toplotne i zvučne izolacione osobine pjene od drveta, ali ima mnogo veću moć savijanja od pjene od drveta ili od same metalne spužve. Ova karakteristika omogućava mu da obezbjedi strukturnu podršku. Pored toga, može provoditi struju.

Nadamo se da se „HoMe“ pjena može postaviti u postojeće materijale ili se koristiti u vidu samostalnih panela, sa predloženim primjenama, uključujući upotrebu za zvučne podloge u motornim pregradama automobila ili kao izolacione ploče na podovima vozila. Naučnici trenutno rade na procesu stvaranja drvene pjene i njihovom stavljanju u metalne spužve, sa željom i ciljem da se krene u komercijalnu proizvodnju.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top