Gradnja kuće 3D štampom za samo 12 sati

01 gradnja kuce 3D stampom

Svjedoci smo da se 3D štampa sve više koristi za izgradnju objekata. Najnoviji zapaženi projekat iz ove oblasti dolazi iz firme S-Squared 3D Printers (SQ3D), koja je odštampala prototip kuće za samo 12 sati.

Neimenovana konstrukcija površine 46m² sagrađena je istom metodom 3D štampanja kao i ostali objekti ove vrste. Proces izgradnje uključivao je mlaznicu koja istiskuje cementnu smjesu u slojevima u cilju stvaranja kuće. Jedino je model štampača malo dorađen. Firma SQ3D u okviru svoje firme SQ4D obavlja građevinske radove, dok u svoje ime prodaje 3D štampače hobistima, za izradu prototipa i u naučne svrhe.

"Naša mašina je jednostavan Cartesian tip štampača sa pokretnim postoljem, ali sa patentiranim karakteristikama koje nas razdvajaju i čine jedinstvenim", rekli su iz firme."Koristimo rotirajuću mlaznicu sa pravougaonim izlazom za kontrolisano istiskivanje, među nekoliko drugih funkcija sa kojima se eksperimentiše."

Projekt je izveden ispred pogona SQ3D na Long Ajlendu u Njujorku, u nekoliko faza, jer je firma htjela da testira svoju opremu i tehniku. Prvo su štampači obavili svoj posao, nakon čega su radnici dovršili posao postavivši krov i prozore. Na isti ovaj način su odrađeni projekti i ostalih 3D kuća koje je radila ova firma.

Otvori za prozore i vrata su štampani sa određenim isplaniranim pauzama kako bi radnici mogli da ugrade stolariju. Nakon ovog „dvominutnog posla“ tj. umetanja i ravnanja, štampač je nastavljao svoj proces.

U planu firme je da se olakša ugradnja vodovodnih instalacija, struje i dr. komunalnih sadržaja tj. da ugradnja bude nakon izgradnje. Može se prilagoditi unutrašnja konstrukcija i spoljnih i unutrašnjih zidova ne samo da budu jači već i da se unaprijed odredi gdje će se nalaziti mokri čvor, utičnice i sl.

Treba naglasiti da ovaj projekat nije ni približno u potpunosti predstavljen kao „3D Housing 05“. On se zapravo smatra prvim korakom i srušen je ubrzo nakon završetka. SQ3D planira da izgradi još jednu kuću koja će biti veća i pogodna za stanovanje. Firma se nada da će u budućnosti ponuditi pristupačne stambene jedinice.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top