Grade se prve biokupole na svijetu

biokupole island 1Islandski arhitekta Hjordisa Sigurdardotira (Sigurdardottira) odlučio je iskoristiti obilje geotermalne energije koju njegova zemlja pruža i za 37 miliona dolara uzgoji egzotično voće. Naime, budući da na Islandu zima traje devet mjeseci, stanovnici te otočne zemlje imaju ograničene mogućnosti za poljoprivredu.

Jačanje turizma

Međutim, kako piše Bloomberg, država i dalje ima mnogo neiskorištene površine te, ono što je ključno za projekt, mnogo vulkana i energije koju oni pružaju. Stoga se arhitekta bacio u poslovni pothvat u sklopu kojeg gradi prve biokupole na svijetu, od kojih će ona najveća biti veličine nogometnog igrališta te će se protezati na šest spratova kako iznad tako i ispod zemlje.

Sam projekt tropskog Islanda inspiriran je izgledom „Amazonovog“ sjedišta u Sijetlu te singapurskim vrtovima uz zaljev, a iako još nije u potpunosti prikupljen iznos potreban da se on izgradi, ima veoma moćne investitore, među kojima je i islandska najveća banka „Arion“.

Prema poslovnom planu, „Aldin“ bi trebao privući između 300.000 i 400.000 posjetilaca godišnje.

„Aldin“, kako je projekt nazvan, bit će smješten u parku Rejkjavik i protezat će na površini od 4.500 kvadrata i zapošljavati oko 60 ljudi. Staklene će se kupole koristiti kako bi se uzgojile banane i ostalo tropsko voće, no poslužit će i kao svojevrsni mediteranski resort u blizini Sjevernog pola te imati funkciju jačanja turizma na ovoj izoliranoj lokaciji.

Različita svrha

Zapravo će svaka od kupola imati različitu klimu i svrhu. Ona najmanja nazvana je farmerski laboratorij i sadržavat će tržnicu, restoran i prostore za edukacije, dok će druge dvije biti tropski i mediteranski resort u kojima će se održavati poslovne konferencije i drugi događaji te će u njima biti prvi wellness na Islandu. Uz to, riječ je o turističkoj atrakciji tog tipa koja će, ako se sve odradi prema planu, imati najniže operativne i energetske troškove na svijetu.

Na taj će se način, smatra Sigurdardotir, preporoditi islandski turistički sektor koji je sve donedavno bio najveći izvor prihoda zemlje. Projekt je u finalnoj fazi dobivanja dozvola od glavnog islandskog grada, a otvorenje kupole je predviđeno za dvije godine.

(Avaz)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top