Generisanje solarne energije od unutrašnjeg osvjetljenja

rasvjeta ilustracija

Solarne ćelije od perovskita u posljednje vrijeme privlače pažnju zbog svoje efikasnosti. Međutim, ovi materijali sadrže toksično olovo, pa su shodno tome naučnici otkrili sigurnije i zelenije vrste apsorbera svjetlosti, došavši do toga da se energija iz unutrašnjeg osvjetljenja može sakupljati s impresivnom efikasnošću. Istraživanje su sproveli naučnici iz Kine i Velike Britanije.

Fokus istraživanja je bio na bezolovnim materijalima inspirisanim perovskitom (PIM), koji su u fazi izrade za upotrebu u solarnim ćelijama sljedeće generacije. Po strukturi su slični tipičnim olovno-halogenidnim perovskitima, ali ne sadrže iste otrovne sastojke. Ovo ih čini sigurnijim za upotrebu, ali je problem što ne upijaju sunčevu svjetlost s jednakom efikasnošću.

Ispostavilo se da je zatvoren prostor mjesto gde bi se pokazala njihova efikasnost. Tim istraživača je uzeo par uzorkovanih PIM-ova i istražio njihove karaktersitike u uslovima unutrašnjeg osvjetljenja. Otkriveno je da iako su gepovi preširoki da bi se istakli u solarnim aplikacijama, oni su bili gotovo savršeni za sakupljanje svjetlosti u zatvorenom. Prema istraživačima, PIM-ovi su mogli da rade sa efikasnošću od oko 1% na sunčevoj svjetlosti, što se povećalo na četiri ili pet procenata pod unutrašnjim osvjetljenjem.

Iako je ovo daleko od nekih eksperimentalnih solarnih ćelija od perovskita u zatvorenom, naučnici kažu da je to u skladu sa trenutnim industrijskim standardima za zatvorene fotonaponske sisteme. Uspjeli su da pokažu da milimetarski PIM-ovi mogu povući dovoljno energije za napajanje tankoslojnih tranzistorskih kola, ali potencijal tu ne prestaje.

Koautor studije dr Robert Hoye sa Imperial College u Londonu rekao je da efikasnim apsorbovanjem svjetlosti koja dolazi iz svetiljki koje se obično nalaze u kućama i zgradama, materijali mogu pretvoriti svjetlost u električnu energiju sa efikasnošću u rasponu komercijalnih tehnologija. Takođe je dodao da je identifikovano nekoliko mogućih poboljšanja koja će omogućiti da ovi materijali u bliskoj budućnosti nadmaše karakteristike trenutnih fotonaponskih tehnologija u zatvorenom.

Tim razmišlja o tome da se jednog dana ove vrste materijala koriste tako što će crpiti svjetlost od lampi i sijalica, zvučnika, mobilnih uređaja i senzora. Međutim, prije nego što sve ovo zaživi, potrebno je uraditi puno istraživanja.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top