Fotonaponska betonska fasada koja generiše električnu energiju

fotonaponska betonska fasada

Betonske fasade bi u skorije vrijeme mogle da „hvataju“ sunčevu energiju koja bi se koristila za napajanje tih objekata. Ovo bi bilo moguće korištenjem prototipa fotonaponske obloge koju su razvile kompanije LafargeHolcim i Heliatek - proizvođač elektronike.

Proizvod kombinuje beton LafargeHolcima sa gornjim slojem Heliatekovog „HeliaFilma“ - fleksibilnog solarnog filma debljine jednog milimetra.

Kompanije su nedavno testirale hibridni proizvod u okviru pilot projekta u „LafargeHolcim Research Center“ u Lionu, a planiraju da ga plasiraju na tržište 2019. godine.

Prema LafargeHolcimu, ovaj proizvod ima potencijal da udvostruči proizvodnju energije koju zgrada može postići tradicionalnim fotonaponskim krovovima, jer fasade obuhvataju veću površinu.

„Jedna desetospratnica bi sa fasadom 60% pokrivenom sistemom oblaganja Ductal/HeliaFilm mogla da proizvede oko 30 odsto godišnje potrošnje energije", rečeno je iz LafargeHolcima, kompanije koja je prošle godine predstavila prototip.

„„HeliaFilm“ je aktivni element koji transformiše oblogu zgrade i pretvara je u elektranu", dodao je izvršni direktor kompanije Heliatek Thibaud Le Séguillon. „Ovo je put ka zelenoj, lokalizovanoj struji."

Sa težinom manjom od pet odsto tradicionalnog solarnog panela, „HeliaFilm“ je osmišljen da se integriše u građevinske materijale preko građevinskih elemenata. Pored betonske obloge LafargeHolcima, ovaj film se može koristiti i sa čelikom ili staklom.

Heliatek takođe proizvodi i srodni proizvod pod nazivom „HeliaSol“, samostalni štapni solarni film koji se može koristiti na postojećim zgradama. Dostupan je u više boja, uključujući transparentnu varijantu.

Kompanije su do sada proizvele 40 kvadratnih metara fasade Ductal/Heliatek, uključujući 25 kvadratnih metara u sklopu prvog pilot projekta u septembru. Još 200 kvadrata biće izgrađeno u okviru instalacije početkom 2019. godine.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top