Filmovi za stakla koji doprinose klimatizaciji

filmovi za stakla

Prije nekoliko godina smo čuli za MOlecular Solar Thermal (MOST) sistem. Ovdje se solarna energija skladišti u tečnom medijumu, a kasnije oslobađa kao toplota. Međutim, tehnologija je uznapredovala i primjenjena je na providan film koji se može ugraditi na unutrašnjost prozora u energetski efikasnim zgradama. Ovaj film razvijen je na Univerzitetu Chalmers u Švedskoj.

MOST film sadrži molekul norbornadien-kvadriciklan. On uzrokuje da prozirni polimerni film poprimi narančasto-žutu boju kada nije izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Molekuli apsorbuju veliki dio sunčeve energije ujutru kada sunce izlazi i njegovi zraci „udare“ u materijal. Konkretnije, molekul hvata neke od dolaznih fotona i podstiču ih na izomerizaciju, odnosno da privremeno postanu drugi tip molekula, sa potpuno istim atomima, ali u drugačijem rasporedu.

Rezultat ovog procesa predstavlja film koji ne samo da postaje potpuno bezbojan, već zadržava i veliki dio sunčeve energije sprečavajući ga da uđe u objekat. Unutrašnjost zgrade tako ostaje hladnija nego što bi inače, smanjujući potrebu za klimatizacijom.

Međutim, uveče, kada sunčevi zraci više ne udaraju u film, molekul se vraća u svoj prethodni oblik, oslobađajući uskladištenu energiju u prostoriju do osam sati. Time se smanjuje potreba za grijanjem zgrade.

Naučnici sada rade i na smanjivanju vrijednosti molekula i na povećanju njegove koncentracije u filmu. Smatra se da bi se ovi ciljevi trebali postići u relativno kratkom roku jer bi ovaj prozor uskoro trebalo da bude komercijalno dostupan.

Istraživanje koje vodi prof. Kasper Moth-Poulsen opisano je u radu koji je nedavno objavljen u časopisu „Advanced Science“.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top