Dronovi u službi efikasnijih autoputeva

Renderi Carlo Ratti Associati Gary di Silvio i Gianluca ZimbardiKako izgleda budućnost putovanja na autoputu? Navigacijske aplikacije kao što je Waze pružaju neke nagoveštaje. Koristeći pametne telefone uređaj prikuplja informacije o stanju na putevima kako bi vozačima pomogao u izbjegavanju nesreća i pri usporavanju. Ali koliko će korisna biti aplikacija kao što je Waze biti kada ljudi počnu da dijele put sa samoupravljajućim-automobilima?
Odgovor na ovo pitanje, pokušava pronaći pilot projekat pokrenut u Italiji koristeći tehnologiju bespilotnih letjelica (dronova).
Pilot projekat, jednostavno nazvan "Smart Highway" (“Pametni autoput”), razvio je Carlo Rotti Associati u partnerstvu sa italijanskom organizacijom za upravljanje putevima Anas. Prema izjavi kompanije, cilj je stvoriti "nove načine prikupljanja i razmjene podataka o mobilnosti u cilju poboljšanja uslova za sigurnost i upravljanje saobraćajem" koji se provodi na otprilike deset procenata od ukupnih 16.155 kilometara javnih puteva i autoputeva u Italiji.
Da bi to učinili, CRA i Anas imaju za cilj rasporediti flotu mrežnih bespilotnih letjelica koje će prenijeti informacije o uslovima na putu automobilima i jedine drugima putem Wi-Fi-a. Pored otkrivanja saobraćajnih nesreća, CRA vidi ulogu dronova u obavljanju zadataka koji se odnose na sigurnost i održavanje kao što su uklanjanje opstrukcija, dostavljanje materijala za prvu pomoć vozačima (u slučaju nesreće, na primjer), pa čak i skeniranja područja u blizini puta radi prikupljanja informacija o eventualnim poplavama ili požarima.
Osim mobilnosti koju dronovi pružaju, projekat će imati i statički element. Niz stubova, poput onih za učičnu rasvjetu, djelovati će kao baza za dopunjavanje bespilotnih letjelica. Nadograđeni senzorima, oni će također mjeriti sve od zagađenja vazduha do vremenskih promjena, te kreirati Wi-Fi pristupne tačke tako da vozači mogu ostati povezani na internet dok su u pokretu.
Prema rječima voditelja projekta CRA, Saveria Panate, inicijativa je pokušaj da autoputevi budu jednako “inteligentni” kao i vozila koja će uskoro putovati njima. "Za budući razvoj mobilnosti, nije nužno potrebno više infrastrukture, već bolja infrastruktura. Prikupljanje podataka je presudno za postizanje cilja povećanja efikasnosti puteva".
U ovom trenutku samoupravljajuća vozila predstavljaju neizbježnost, a održavanje puteva sutrašnjice sigurnim će zahtijevati efikasno prenošenje informacija ovakvim vozilima. Iako sofisticiranost takvih vozila i uvođenje snažnih 5G mreža mogu olakšati rješavanje ovog izazova, CRA će zasigurno imati početnu prednost pri rješavanju izazova putovanja sutrašnjice.

(sa-c.net)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top