Arhitekte razvile novu vrstu bijele boje koja može da ohladi gradove

nova vrsta bijele boje

Globalna održivost postala je tema kojom se svi danas bave, a vodeće kompanije iz svih oblasti ulažu velike napore kako bi svijet u kojem živimo bio bolje mjesto u budućnosti. Na polju arhitekture i dizajna stvar je od izuzetne važnosti, jer proizvodi ovih industrija biće tu i za nekoliko decenija.

Holandski arhitektonski sudio UNStudio i švedski proizvođač boje Monopol Colors napravili su izuzetno reflektujuću bijelu boju koja može značajno uticati na količinu toplote u zgradama i smanjiti uticaje globalnog zagrijavanja. Time što reflektuje svjetlost, ova boja smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje u prostoru i time smanjuje potrebu za klima uređajima, navodi portal Dizajn enterijera.

Nazvana The Coolest White, ova boja predstavlja dio trenda koji vlada u svijetu dizajna i arhitekture, a to je maksimalna okrenutost na globalnu održivost. Glavni arhitekta UNStudija, Ben van Berkel izjavio je za Dezeen da je očigledno da se gradovi sve više zagrijavaju i da je na vodećim kompanijama da urade sve da zaustave ili da ublaže taj trend.

Boja će smanjiti toplotu

Dvije najvažnije osobine nove bijele boje su da čini površine otpornijim i drastično smanjuje toplotu u gradu. Ona reflektuje sunčeve zrake više od drugih boja i samim tim smanjuje količinu energije potrebne za unutrašnje hlađenje zgrada. Studio se nada će ovom bojom uspjeti da pokrije čitavu jednu oblast u jugoistočnoj Aziji.

Refleksija materijala se mjeri svojom ukupnom vrednošću sunčeve refleksije (TSR), koja se mjeri na skali od 1 do 100. Što je veća TSR vrijednost, materijal će više reflektovati sunčeva zrake i samim tim smanjiti količinu toplote koju apsorbuje.

The Coolest White ima izuzetno visoku TSR vrijednost, više od 80, dok ostali bijeli materijali imaju između 70-75. Tamne boje uglavnom imaju između 15 i 35.

Ben van Berkel smatra da treba razvijati one tehnologije koje će donijeti nano rješenja, a razvijanje ove boje je upravo to. Na taj način se doprinosi rješenju jednog od najvažnijih problema današnjice – klimatskim promjenama.

UNStudio je ovim proizvodom pokazao da je je svjestan da mala promjena može da napravi veliku razliku na globalnom nivou. Boja je sertifikovana i dostupna za kupovinu.

(dizajnenterijera.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top