Alge kao građevinski materijal eko-naselja u Kini

eko naselje od algi i gline foto Bryan Law

Alge su široko rasprostranjeni dostupni prirodni resurs koji se jako malo koristi s obzirom na svoje kapacitete. Ekološki su prihvatljive i bogate su energijom, pa smo svjedoci i da sve više nalaze upotrebu u oblasti građevinarstva. Jedan od istraživačkih projekata koji se bavi implementacijom algi kao građevinskog materijala dolazi iz Velike Britanije, tačnije iz Bartlett School of Architecture.

Grupa učenika osmislila je projekat izgradnje eko-naselja u gradu Ningbo u Kini, kome će jedinstvenu notu dati materijal za gradnju. Materijal je zapravo smeša koja sadrži alge pomiješane sa glinom. Vrsta algi koja je predložena za projekat, odnosno za pravljenje građevinskog materijala je zelena makro alga. U pitanju je alga koja se javlja u prirodi, a koja je ipak štetna za prirodno okruženje i morski život. Shodno ovome, kako bi se ujedno i ublažio ovaj problem ali i pretvorio resurs u korisno dobro, grupa je pokrenula istraživanje. Uspjela je da stvori lagani, kruti građevinski element (blok) kompresijom i očvršćavanjem zelenih makro algi.

Cilj je da ovo eko-naselje podstakne interakciju između stanovnika i posjetilaca i aktivira postojeći krajolik kroz sistem arhitekture zasnovan na građevinskim elementima. Okruženje lokacije obiluje ovim algama i na ovaj način će se preko materijala za izgradnju naći njegova alternativna upotreba i iskoristiti za dobijanje stambenih jedinica.

Građevinski materijal kombinuje glinu i alge, gdje glina ima ulogu prirodno izvedenog strukturnog agregata. Ona je izvedena od iste gline koja se koristi za izgradnju postojećih konstrukcija u okolnim naseljima, kako bi se održao sličan arhitektonski stil u predloženom eko-naselju. Proizvodnja građevinskih elemenata od algi i gline izvodiće se na licu mjesta tehnikom nabijanja. Ovo obezbjeđuje laku izgradnju na licu mjesta i omogućava stanovnicima da dodaju ili uklanjaju ove elemente u okviru konstrukcije u skladu sa svojim potrebama.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top