Alat za projektovanje virtuelne stvarnosti

virtualna stvarnost 2021 yt scr

Kreativni digitalni studio Squint/Opera je u saradnji sa BIGom i UNStudioom kreirao „Hyperform“ - alat koji omogućava arhitektama i planerima da sarađuju u virtualnoj stvarnosti. Ovaj alat se može koristiti za pregled, dijeljenje i navigaciju digitalnih modela vezanih za projekat. Opisan je kao prošireno kreativno okruženje budućnosti.

„Hyperform“ predstavlja virtuelnu radnu površinu kojoj se može pristupiti sa računara, tableta, pametnih telefona ili pomoću opreme za virtuelnu stvarnost. Model može da se posmatra u neutralnom prostoru ali takođe i u okruženju za koje je projektovan. Alat koristi geolokacijske podatke za kreiranje virtualnog modela zgrade i okolnog okruženja, kako bi arhitekte mogle da vide kako se zgrada uklapa u okolinu. Ovaj prostor zapravo predstavlja neki vid „test okruženja“.

Jan Bunge, direktor Squint/Opera, rekao je da se obično govori o 3D postavci na 2D interfejsu, gdje nikada ne osjetite prostor. Ponekad se može napraviti i 1:1 maketa određenih elemenata zgrade ili unutrašnjeg prostora što omogućava da se model doživi u 3D prostoru. Međutim uz pomoć ovog alata može se doživeti i „osjetiti“ budući objekat i sl. i prije nego što se izgradi. Ovo će u potpunosti promjeniti način na koji se projektuje i kako komuniciraju projekti u izgrađenom okruženju. Prednost ovog alata je što je razvijen „od industrije za industriju“.

Svi modeli se nalaze na cloudu, što znači da arhitekte koje rade širom svijeta mogu pristupiti i raditi na projektu u isto vreme.

Alat treba da omogući bolje razumijevanje i saradnju. Gledanje zgrade u virtuelnoj verziji budućeg okruženja takođe će omogućiti arhitektima da stvore relevantnije, svrsishodnije projekte koji su više usredsređeni na korisnika i koji se bolje uklapaju u sredinu.

Bjarke Ingels, osnivač BIGa rekao je da će u budućnosti svaki fizički objekat biti povezan jedan sa drugim, da će imati osećaja jedni za druge, kao i za stvari koje se nalaze između njih. Za svaki fizički objekat postojaće i njegov digitalni blizanac, a za svaki fizički prostor virtuelni prostor. „Hiperform“ je proširena kreativna kolaborativna okolina koja će omogućiti trenutni utisak stvarnih i zamišljenih stvarnosti - sadašnjost i budućnost će biti spojene u proširenom smislu stvarnosti.

Alat je trenutno u fazi razvoja i za sada je urađen samo prototip. Nije objavljeno da li će ovaj alat biti besplatan, da li će moći da se kupi i od kada ili će biti dostupan djelimično (osnovne funkcije bespaltno a naprednije uz doplatu). Virtuelna stvarnost se već koristi u oblasti arhitekture i projektovanja.

(gradjevinarstvo.rs)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

Top