Bliži se rekonstrukcija trolejbuske mreže od Vogošće do centra Sarajeva

trolejbus vlada ks maj 2022Općina Vogošća nedavno je izdala dva odobrenja za početak realizacije projekta rekonstrukcije trolejbuske mreže od Vogošće do centra Sarajeva. Investitor ovog višemilionskog projekta je Ministarstvo saobraćaja KS-a, koje je još prošle godine raspisivanjem tendera za izvođača radova najavilo rekonstrukciju mreže. Prije agresije na BiH, na linijama 105 i 106 dnevno je saobraćalo 16 trolejbusa, povezujući tada Vogošću sa Trgom Austrije i Otokom.

Kako je izjavio Adnan Šteta, ministar saobraćaja KS-a, projektom će biti obuhvaćena izgradnja kontaktne mreže na dionici od Alipašine ulice (od bivše zgrade Ambasade SAD-a) do Vogošće, izgradnja postrojenja elektrovučnih podstanica Hotonj i Vogošća. Također je planirano postavljanje dodatnih stubova na dionici dugoj 8,6 kilometara koja obuhvata raskrsnice sa kružnim tokom.

''Uspostavljanjem ove linije ostvaruje se veća pouzdanost u funkcionisanju procesa prevoza putnika od naselja Vogošća do centralnih dijelova Sarajeva, utiče na smanjenje zagađenosti zraka i povećava kvalitet usluge prevoza putnika uopšte. Finansiranje projekta obnove trolejbuske mreže do Vogošće vršit će se kreditom od 10 miliona KM. Nakon provedene javne nabavke, za projektanta je izabran IPSA institut. Veoma nam je bitno da kvalitetnim i ekološki prihvatljivim gradskim prevozom povežemo Vogošću sa centralnim dijelom Sarajeva'', rekao je ministar Šteta.

Dodao je da će se proširenjem trolejbuske kontaktne mreže do Vogošće i isporukom novih trolejbusa, dobiti potpuno nova slika Sarajeva, kvalitetnija i sigurnija usluga za građane i drugačiji javni prevoz.

Ministarstvo saobraćaja KS-a dobilo je urbanističku saglasnost od Općine Centar za projekt trolejbuske mreže do Vogošće.

''Dobili smo urbanističku saglasnost od Općine Centar koja nam je bila neophodna za realizaciju ovog projekta. Kao i u svakom projektu, i u ovom su postojale administrativne prepreke, ali smo ih uspješno riješili i nastavljamo naš angažman. Godinama se priča o trolejbusu do Vogošće, koji je značajan kako za Centar, tako i za Vogošću i zadovoljan sam što se sada vide pomaci'', izjavio je ministar Šteta.

(Oslobođenje)

Prijavite se ili registrujte kako biste ostavili komentar.

Prijavite se Registrujte se

 

Top