Univerzitetska biblioteka UNSA

01 Avg 2023 11:57 - 01 Avg 2023 11:59 #7465 by xYz
Svečano otkriven kamen temeljac i obilježen početak izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu



Svečanost otkrivanja kamena temeljca i prijem povodom početka izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu upriličeni su danas u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, što predstavlja veliki trenutak za UNSA i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Kamen temeljac otkrili su prof.dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, i NJ. E. Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, čime je obilježen službeni početak izgradnje Biblioteke UNSA.

Projekt izgradnje i opremanja Biblioteke, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu, čijom će realizacijom UNSA postati vlasnikom zdanja koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Rektor Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji UNSA koji predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.

"Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekt našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta“, naglasio je rektor Škrijelj.

Dodao je i da će Biblioteka UNSA postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici.



"Centralizacijom bibliotečkih resursa na UNSA kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika", rekao je Škrijelj.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je ovaj m povodom naveo da će zgrada Biblioteke UNSA biti najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i BiH.

"Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo, pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati i sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, te bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH", istakao je premijer Uk.

Njegova ekselencija Al-Khateeb je naglasio da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje:

01.Univerzitetska biblioteka Sarajevo 3D jul.2023"Ovaj projekt odražava snažne i trajne razvojne veze između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH koje su počele prije tri decenije. Uvjereni smo da će nova biblioteka biti od ključne važnosti u ispunjavanju obrazovnih potreba studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, ali i šire zajednice", rekao je Al-Khateeb.

Tokom protekle tri decenije, Saudijski fond za razvoj pomogao je finansiranje 11 projekata i razvojnih programa u različitim regijama BiH, kroz povoljne razvojne kredite u ukupnoj vrijednosti od 185 miliona dolara. Ova najnovija razvojna saradnja, za izgradnju i opremanje Biblioteke UNSA, ponovno potvrđuje važnost međunarodne saradnje i solidarnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja i poticanje ekonomskog i društvenog rasta.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je istakao da zahvaljujući velikodušnom grantu Saudskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ovaj projekt postaje najveća poslijeratna investicija u infrastrukturu našeg univerziteta.

"On ne samo da će obogatiti našu akademsku zajednicu, već će i simbolizirati snažne veze i međusobno poštovanje dviju nacija“, naveo je ministar Konaković.

Naglasio je i da se od 1999. godine, saradnja između BiH i Saudijskog fonda za razvoj kontinuirano razvija, fokusirajući se na ključna područja kao što su transportni sektor, zdravstvo, obrazovanje i privredni oporavak.

Dodao je kako je ova bliska saradnja osigurala realizaciju brojnih projekata koji su poboljšali kvalitetu života naših građana i pridonijeli općem napretku naše zemlje.

"Danas, kada započinjemo izgradnju Biblioteke UNSA, još jednom potvrđujemo odlučnost da nastavimo našu blisku saradnju s Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Neka ovo zdanje služi kao simbol našeg partnerstva i zajedničke predanosti promicanju znanja, kulture i tolerancije", zaključio je ministar Konaković.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i NJ. E. Osama bin Dakhil Al-Ahmadi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, kao i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj inž. Faisal Alkahtani, zajedno sa domaćim i međunarodnim zvaničnicama i zvaničnicima, predstavnicama i predstavnicima akademske zajednice UNSA, i ostalim gošćama i gostima UNSA koji su dali svoj doprinos u pripremi i razvoju ovog izuzetno značajnog kapitalnog projekta.

LINK PROJEKTA: Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu

(sa-c.net)

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.057 seconds

 

Top