Sarajevo | Construction News

12 Mar 2011 00:17 - 27 Nov 2018 14:49 #12 by xYz

Sarajevo je glavni grad države Bosne i Hercegovine. Ono je njen administrativni, privredni, kulturni, univerzitetski i sportski centar. Grad Sarajevo je jedinica lokalne samouprave koju čine četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Položaj:

Sarajevo je smješteno na prostoru Sarajevskog polja, koje je okruženo planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku, te srednjim planinama i međudolinskim rtovima na sjeveru i sjeverozapadu.
Prosječna nadmorska visina Sarajevskog polja je 500 m.

Stanovništvo:

Grad Sarajevo na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), ima 297.416 stanovnika.

Površina:

141,5 km 2

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

13 Apr 2011 17:38 - 13 Apr 2011 17:42 #134 by corvus_edin
Počela obnova mosta na Dolac-Malti


Firma Euroasfalt ima rok od 45 dana tokom kojih će uslijediti djelimična rekonstrukcija mosta, čiju je konstrukciju načela artiljerija, a propadanje pospješila i voda iz saksija.

Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, kao investitor radova, povjerila je djelimičnu rekonstrukciju mosta na Dolac-Malti firmi Euroasfalt. Kako je za Oslobođenje kazala stručna saradnica Direkcije Alma Zilić, u ponedjeljak su počeli intenzivni radovi kako bi obnova bila što prije završena.

- Pozvali smo i vlasnike instalacija da pregledaju kablove, a vrijednost radova je oko 300.000 maraka. Najveći problem je što na mostu praktično nije bilo hidroizolacije, tako da je i voda iz korita sa cvijećem ulazila u betonsku konstrukciju. Žardinijere će biti uklonjene, a most će dobiti i novu ogradu od inoksa, sličnu onoj na mostu Otoka, istakla je Zilić.

Od tehničkog direktora Euroasflata Munira Ramića saznali smo kako su na terenu već bili uposlenici Telecoma, a da su danas trebali doći i oni iz Elektroprivrede.

(oslobodjenje)

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

13 Apr 2011 17:44 - 13 Apr 2011 17:45 #135 by corvus_edin
Rekonstrukcija pruge u junu

Zamjena kompletne podloge na koju će doći nova tramvajska pruga

Potpuna rekonstrukcija tramvajske pruge od Baščaršije do Marindvora počinje u junu, saznajemo od premijera Fikreta Musića. Iako se radi o milionskom projektu, Vlada KS će, prema Musićevim riječima, s izvođačima radova pokušati dogovoriti da se finansiranje prenese i na sljedeću godinu.

- Imamo određena sredstva da počnemo s radovima. Urađena je privremena sanacija koja će držati dva mjeseca. Onda je planirano da se zamijeni kompletna podloga na koju će doći nova pruga. Trebala bi izgledati kao pruga koja je urađena uz Miljacku - kaže Musić.

Inače, prema informacijama iz GRAS-a, ovaj dio pruge nije mijenjan već 35 godina i najkritičniji je. Musić je dodao i da uskoro planiraju obnoviti ulicu Ante Babića od Mojmila prema Dobrinji kuda ide trolejbus.

dnevniavaz.ba

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

13 Apr 2011 20:23 #136 by Admir
Izgradnja Bakr-babine džamije

Radovi na izgradnji Bakr-babine džamije svakim danom sve više napreduju. Nakon što su završene elektroinstalacije, ugrađeno podno grijenje i postavljeni prozori, počeli su radovi na kamenom oblaganju munare. Poslije toga, pristupit će se postavljanju plafona...





Prema riječima, projektanta, arhitekte Mufida Garibije u toku vikenda, uklonjena je i mala montažna džamija, koja se nalazila pored Bakr-babine džamije koja je sada u izgradnji. Mala džamija bila je postavljena prije 4 godine na inicijativu Udruženja „Hadži Mujaga“, a poklonjena je džamatu u malom selu kod Grepka.

Stari Grad

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Apr 2011 11:34 #138 by Admir
Radovi na Kvadrantu XII

Jučerašnjim obilaskom terena na kojem se gradi Kvadrant XII, poslovni objekat Općine Stari Grad, saznali smo da se radovi odvijaju po planu.
Prema riječima općinskog nadzornog organa Dževada Šunje, trenutno se završavaju grubi građevinski radovi na krovu i fasadi, vrši zidanje i malterisanje unutrašnjih zidova, priprema podloge za ugradnju podova, te postavljanje vodovodnih, električnih i termičkih instalacija.

Stari Grad

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

26 Apr 2011 09:41 #151 by Admir
Završena sanacija fasade na zgradi u ulici Ferhadija 22

Završena je sanacija oštećene fasade i limenih oluka na zgradi u ulici Ferhadija br.22. Općina je za sanaciju pomenute zgrade izdvojila 1.969,00 KM, dok je ostatak sredstava obezbijedio upravitelj zgrade. Podsjećamo, sredinom marta 2011. godine, Općina je počela sa hitnim intervencijama na fasadama i krovnim konstrukcijama objekata u strogom centru Starog Grada, koji zbog svoje dotrajalosti ugrožavaju sigurnost prolaznika. Radi se o zgradama sa oštećenim fasadama i krovnim konstrukcijama za čije su sanacije nadležni upravitelji zgrada. S obzirom da upravitelji zgrada nemaju dovoljno sredstava za hitnu intervenciju oštećenih krovnih konstrukcija i fasada, Općina je odlučila da sa određenim sredstvima pomogne u sanaciji najugroženijih zgrada.
Do sada je završena sanacija zgrade u ulici Mula Mustafa Bašeskije 60, gdje je sanirana krovna konstrukcija; sanacija fasade na zgradi u ulici Ferhadija 13; sanacija obrušenog dimnjaka i krovne konstrukcije na zgradi u ulici Talirevića 18 i sanacija oštećene fasade na zgradi u ulici Ferhadija 22.


Stari Grad

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Maj 2011 20:24 #157 by corvus_edin
Svečano presječena vrpca
Novi most kao prozor u svijet građanima Obhodže


Svečanim presjecanjem vrpce predstavnici Općine Stari Grad, turskog Grada Burse i Turske vojne misije u BiH, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i građana, danas je svečano otvoren novoizgrađeni most na Obhodži.



www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110504092

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Maj 2011 12:34 #162 by Admir
Izgradnja stambenog objekta na Brusuljama

Počelo je postavljanje krovne konstrukcije na objektu koji se gradi na Brusuljama.
U oktobru, 2010. godine, postavljen je kamen-temeljac za izgradnju objekta kolektivnog stanovanja Brusulje. Podsjećamo, riječ je o objektu koji je namijenjen za trajno stambeno zbrinjavanje 9 interno raseljenih porodica iz Starog Grada.
Radnici firme “Almi transport”, d.o.o Zenica, koja je izvođač radova, drže se planirane dinamike i, prema informacijama sa terena, završeni su vanjski zidovi kompletnog objekta (spratovi i potkrovlje), a radi se o betonskim, tzv. AB konstruktivnim zidovima, sa razvedenim elektroinstalacijama. U toku je postavljanje krovne konstrukcije, što bi trebalo trajati 7-10 dana. Uporedo sa postavljanjem krovne konstrukcije počet će građevinsko-zanatski radovi unutar objekta, postavljanje hidroizolacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija i sl.
Ukupna vrijednost investicije je 595.000,00 KM.
Investitori ovog projekta su Kanton Sarajevo - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Općina Stari Grad Sarajevo, dok je implementator projekta Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.










Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

11 Maj 2011 09:18 #163 by Admir
U ulici Sarači su počeli radovi na postavljanju cijevi sredinom ulice, na koju će se priključivati oborinska odvodnja. Po završetku tih radova pristupit će se izljevanju betonske ploče na kojoj će se vršiti popločavanje. Pogledajte fotografije…




Sei bella come un gol al 90´!
The following user(s) said Thank You: Alma

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Maj 2011 13:37 #182 by Admir
Počinje izgradnja fiskulturne sale u OŠ "Behaudin Selmanović"

Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo osigurali su više od milion KM za izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" u sarajevskom naselju Briješće.



Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo osigurali su više od milion KM za izgradnju fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" u sarajevskom naselju Briješće.

Ugovor o sufinansiranju izgradnje objekta fiskulturne dvorane danas su potpisali ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija.

U budžetu Vlade Kantona Sarajevo za ovu namjenu izdvojeno je 785.600 KM, dok je općina iz granta za sufinansiranje školskih objekata izdvojila 300.000 KM, a implementator projekta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Potpisnici sporazuma izrazili su nadu da će sala uskoro biti izgrađena te da će nove generacije učenika napokon moći časove tjelesnog odgoja imati u novoj sali.

Načelnik Hadžić je kazao da će s ciljem stimuliranja kvaliteta nastavnog i vannastavnog procesa u osnovnim školama Općina izdvojiti milion KM u 2011. godini.

Direktor škole Safet Velić kazao je da će jedna od najstarijih škola nakon 66 godina moći omogućiti svojim učenicima normalne časove tjelesnog odgoja jer su oni dosad bili obavljani u hodnicima škole i u školskom dvorištu.
Taib Delalić, pomoćnik načelnika za kulturu, sport i informiranje Općine Novi Grad kazao je da bi ova dvorana mogla služiti i kao sportska dvorana za sve stanovnike ove općine i to terminima kada učenici nisu u školi.

Učenici OŠ "Behaudin Selmanović" bogatim kulturnim programom zahvalili su predstavnicima kantonalnih i općinskih vlasti na početku izgradnje sportske dvorane koju, kako su istakli, čekaju više od šest decenija.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.085 seconds

 

Top