LoginRegister
Home » News Archive » Infrastructure News » Infrastructure News » Autoput Banjaluka - Doboj: Otvaranje ponuda u martu
A+ R A-
05-02-2013

Autoput Banjaluka - Doboj: Otvaranje ponuda u martu

Rate this item
(6 votes)

mahovljanska petljaTendersku dokumentaciju za učešće na međunarodnom tenderu za dostavljanje ponuda za izradu projekta i izvođenje radova na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj, dionica Prnjavor – Banjaluka, preuzelo je 19 kompanija. Interes su iskazale vodeće građevinske firme iz Italije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Turske, Azerbejdžana i Kine.

Srna nezvanično saznaje da su među firmama koje su preuzele tendersku dokumentaciju kompanija "Štrabag" iz Austrije, "Granit" iz Makedonije, "Sinohidro" iz Kine, "Aktor" iz Grčke, kao i tri firme iz Turske -  "Dougs", "Cengiz" i "Limak". Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi RS" Dušan Topić očekuje da će do 15. februara, do kada je tender otvoren, na adresu preduzeća stići najmanje deset ponuda, koje ispunjavaju sve uslove predviđene tenderom.

''Treba napomenuti da u ovom slučaju primjenjujemo postupak `dvije koverte`, odnosno, zainteresovane kompanije dostavljaju u dvije odvojene koverte tehničku i finansijsku ponudu. U prvom krugu nadležna komisija otvara kovertu sa tehničkom ponudom i nakon detaljne analize, kada se utvrdi da su zadovoljeni svi tehnički aspekti tendera, pristupa se otvaranju finansijske ponude kvalifikovanih ponuđača, uz prethodnu saglasnost banke, koja finansijski prati projekat'', rekao je Topić Srni.

On je dodao da se otvaranje tih ponuda može očekivati početkom marta, te da će kompanijama, koje ne ispune tehničke uslove tendera, finansijske ponude biće vraćene neotvorene. ''Osnovni kriterijum za konačan izbor izvođača radova je najniža ponuda i na osnovu toga biće odlučeno ko će graditi dionicu autoputa Banjaluka – Doboj, od Prnjavora do Banjaluke'', rekao je Topić.

Topić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da su velike evropske i svjetske firme prepoznale značaj ovog projekta, o čemu svjedoči njihovo interesovanje iskazano na sastanaku sa potencijalnim izvođačima, održanom sredinom januara u Banjaluci, a na kojem su predstavnici zainteresovanih firmi imali prilike da u direktnom razgovoru sa predstavnicima JP "Autoputevi RS" saznaju što više detalja o samom projektu.

''Raduje nas činjenica da su interes iskazale kompanije iz nekih dalekih, nazovimo ih, egzotičnih zemalja, koje do sada nisu bile prisutne u građevinskom sektoru na našim prostorima, kao i nekoliko turskih kompanija, koje su učestvovale i na prethodnom tenderu za izbor izvođača radova na dionici od Doboja do Prnjavora i tom prilikom su se pokazale kao izuzetno zainteresovan i ozbiljan partner'', naglasio je Topić. Izgradnja autoputa Banjaluka – Doboj jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Autoput će biti povezan sa autoputem Banjaluka-Gradiška, te koridorom Vc. Izgradnja prve dionice od Doboja do Prnjavora počela je prošle godine, a za izvođača radova izabran je Konzorcijum "Integral inženjering" iz Banjaluke i "Granit" iz Skoplja.

(Srna/sa-c.net)