LoginRegister
Home
A+ R A-

Moguca potpuna rekonstrukcija stadiona Kosevo

E-mail Print PDF

stadion kosevo obnova

Nakon nedavne posjete predstavnika Nogometnog saveza BiH Ivice Osima, Jasmina Bakovića i Salema Prolića Općini Centar, načelnik Dževad Bećirević kaže kako bi se olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" do septembra naredne godine mogao osposobiti za međunarodne utakmice.

"Čekamo da se usvoji regulacioni plan Zetra na Gradskom vijeću Sarajeva, koji bi vijećnici trebali razmatrati u februaru. Nakon njegovog usvajanja, razmotrićemo da li ćemo u obnovu stadiona krenuti putem koncesija ili javno-privatnog partnerstva, a to zavisi i od toga koliko ćemo ponuda imati. Zasad je jedna njemačka firma iskazala interes za ulaganje, imaju spremnih 70 miliona eura. U slučaju da Kanton Sarajevo sklopi bilo koncesiju ili partnerstvo sa njima, tribine bi se srušile, te izbacila atletska staza kako bi se one primakle terenu. Teren bi se koristio sve vrijeme obnove jer bi se radila svaka tribina pojedinačno. Uz to, Nijemci bi na poligonu napravili manji teren sa atletskom stazom i oko 5.000 mjesta, te uz to i hotel i najveći tržni centar u Sarajevu, čime bi ovaj prostor oživio", ističe Bećirević.

Načelnik Općine Centar, koja je vlasnik olimpijskog stadiona, napominje da bi se u oba slučaja morao raspisati javni poziv, putem kojeg bi se izabrala firma za modernizaciju stadiona, koji svake godine ostvaruje gubitke.

"Četiri čovjeka održavaju stadion, njima moramo dati platu, prošle godine smo dali 800.000 maraka za obnovu mokrih čvorova. Nevezano za potpunu rekonstrukciju stadiona, na sastanku sam kazao da je Općina izdvojila 150.000 maraka za zamjenu stolica na stadionu, a da smo spremni dati još 100.000 KM ako po toliko novca daju Nogometni savez BiH i Kanton Sarajevo", zaključuje Bećirević.

(Oslobodjenje)

comments